Híres színészeket vertek át az oroszok, hogy Zelenszkij drogfüggőségéről beszéljenek

2023. december 8. – 10:42

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország több amerikai hírességet is átvert a Cameo videoüzenet-platformon, hogy hazugságokat terjesszenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről. A megtévesztésnek többek között Elijah Wood és Priscilla Presley is áldozatául esett, írja a BBC.

A Microsoft Fenyegetéselemző Központja friss jelentésében leírja, hogy a Cameóhoz hasonló platformokon minimum 2023 júliusáig vezethetők vissza az olyan videók, amelyekben hollywoodi sztárok kérik Zelenszkijt, hogy szokjon le a kábítószerekről. Ezek a felvételek abból a szempontból valódiak, hogy tényleg ezek a sztárok vették fel őket: a platform ugyanis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felvett üzeneteket kérjenek hírességektől és más közszereplőktől, természetesen fizetség ellenében. A hírességek így sokszor csak a nevet tudják, akinek címezniük kell az üzenetet.

Valószínűleg ezúttal is ez történt: egy Cameo-felhasználó kérhette meg őket, hogy küldjenek üzenetet valakinek, akit „Vlagyimirnak” hívnak. Az üzenetben kérniük kellett, hogy forduljon segítségért az alkoholizmus és a kábítószer-függősége miatt.

Persze a hírességek nem tudták, hogy később a videóikat felhasználják arra, hogy kontextusból kiragadva (vagy inkább kontextust hozzáadva) Zelenszkij ellen uszítsanak. A felvételekhez csak feliratokat kellett hozzátenni, és máris úgy tűnik, mintha a celebek tényleg Zelenszkijt kérlelnék, hogy forduljon szakemberekhez a függőségei kezeléséhez.

Oroszország régóta azt terjeszti, hogy Zelenszkij és más ukrán vezetők kábítószer-függőséggel küzdenek. A cél az, hogy lejárassák az ukrán vezetőséget, ezzel támogatást nyerve a háború folytatásához.

A Microsoft jelentése szerint a Cameón elkészített videókat feliratokkal, emojikkal, sőt, még orosz médiaorgánumok logójával is ellátták, majd elkezdték terjeszteni őket a közösségi médiában, sőt, néha az orosz kormány tulajdonában lévő, vagy általa támogatott felületeken keresztül. Egy esetben a videókat állítólag egy orosz főműsoridős politikai talkshow-ban vitatták meg.

A Microsoft azt közölte, hogy 2023 júliusa óta hét ilyen videót talált, a két fent említett színészen kívül Dean Norris, a Breaking Bad színésze, Kate Flannery, a The Office szereplője, és John C. McGinley, a Scrubs színésze is áldozatául esett az átverésnek.

A Cameo nyilvánosan nem kívánta kommentálni a folyamatban lévő bizalmi és biztonsági vizsgálatait, de hozzátette, hogy videóinak orosz propagandában való felhasználása megsértené közösségi irányelveit.

Elijah Wood szóvivője azt mondta a médiának, hogy a színész csak Cameón keresztül válaszolt egy megkeresésre, és a videót „semmiképpen sem akarta Zelenszkijnek címezni, és a felvételnek semmi köze nem volt Oroszországhoz, Ukrajnához vagy a háborúhoz”.

Az oroszok egyre gyakrabban nyúlnak hasonló eszközökhöz, hogy terjesszék a propagandájukat. A Wired egy jelentése arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz közösségi médiában olyan hírességek, például Taylor Swift, vagy Kim Kardashian képei terjednek Ukrajna-ellenes idézetek mellett, azt sugallva, mintha ezeket az idézeteket ők mondták volna. Ez a dezinformációs kampány legalább 7,6 millió emberhez jutott el csak a Facebookon. A kutatók egy olyan orosz befolyásolási művelettel hozták összefüggésbe, amely korábban a Kremlhez fűződött.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!