Erdoğan Athénban: Az Égei-tengert a béke tengerévé akarjuk változtatni

2023. december 7. – 22:45

Másolás

Vágólapra másolva

Görögország és Törökország évek óta tartó feszültségüket igyekezett feloldani csütörtökön a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan athéni látogatása során, írja a Guardian. A két ország vezetői baráti megállapodást írtak alá, amely az egymással régóta ellenséges kapcsolat megjavításáról szól, megpecsételve a „jószomszédi viszonyt”.

A megállapodás utat nyit az olyan viták rendezéséhez, amelyeket évtizedek óta nem tudtak feloldani, beleértve Ciprus szigetének, illetve a tenger alatti energiaforrásoknak kérdését is. Erdoğan a megállapodást „új korszaknak” nevezte, amely „példát mutathat a világnak”. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel való találkozása után a török elnök úgy fogalmazott:

„Az Égei-tengert a béke tengerévé akarjuk változtatni.”

2020-ban a két ország közötti katonai konfrontációt csak valamennyire sikerült elkerülni, miután Görögország és Törökország vitába került az Égei-tengerben található energiaforrások miatt. A nyilatkozaton hónapokon át dolgoztak. Idén Görögország óvatos lépést tett Törökország felé, amikor mentőcsapatokat küldött a törököknek a törökországi földrengés után. Erdoğan ezután viszonozta a gesztust, gyorsan reagált egy halálos balesetre, amely Görögországban történt.

A megbékélés nem lesz könnyű: Ciprus újraegyesítésének kudarca mindig is gátja volt a görög–török kapcsolatok megjavításának. A mostani nyilatkozat azonban reményt ad, Görögország és Törökország egymás számára fontos kereskedelmi partnerekké válhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!