Mobilos értesítéseken keresztül figyelhetik állampolgáraikat az USA és szövetségesei

2023. december 6. – 17:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya és vele szövetséges demokráciák vezetői is kémkedhetnek állampolgáraik után a mobiltelefonok értesítésein keresztül – erről írt levelet az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak Ron Wyden szenátor. Wyden a levelében egy névtelen forrásra hivatkozva arról ír, hogy tudomása szerint idegen hatalmak többször kértek már adatokat a Google-től és az Apple-től a felhasználóik üzenetváltásairól – számolt be a Reuters.

Az Android telefonos operációs rendszert fejlesztő és üzemeltető Google, valamint az Apple normális esetben nem feltétlenül tudnának arról, hogy miről vált üzeneteket a felhasználójuk egy-egy alkalmazáson keresztül, azonban az üzenetekről érkező értesítések minden esetben végigfutnak az ő szervereiken is. Ezek azok az adatok, amiket Wyden szerint rendszeresen kérnek ki külföldi kormányok is a nagy amerikai techcégektől.

Ron Wyden újságírók között – Fotó: Drew Angerer / Getty Images
Ron Wyden újságírók között – Fotó: Drew Angerer / Getty Images

A Reuters szerint szakértők többször jelezték, hogy az értesítések helyzete nem megoldott, és sok szempontból „adatvédelmi rémálom” ez a cégek számára. De eddig senki nem törte magát a helyzet rendezése érdekében. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium nem válaszolt a Reuters ezzel kapcsolatos megkereséseire, az Apple viszont kiadott egy nyilatkozatot, amiben azt írják, örülnek, hogy végre irányul figyelem az értesítésekre, és hogy Wyden levele lehetőséget ad nekik, hogy elmondják, hogyan figyelik meg bizonyos kormányok az embereket az értesítéseken keresztül.

„A szövetségi kormány megtiltotta, hogy bármilyen információt megosszunk ebben az ügyben” – áll a cég közleményében. „Most viszont, hogy a módszer nyilvánosságra került, frissítjük az átláthatósági jelentésünket, és részletezzük benne az ilyen jellegű kéréseket is.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!