Boris Johnson nyilvánosan bocsánatot kért a koronavírus brit áldozataitól és családtagjaiktól

2023. december 6. – 19:05

Másolás

Vágólapra másolva

„Értem, mit éreznek az áldozatok és családjaik, és mélységesen sajnálom azt a fájdalmat, veszteséget és szenvedést, ami az áldozatokat és családtagjaikat érte” – mondta eskü alatt Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök a koronavírus-járvány kezelését vizsgáló brit bizottság előtt. A DW tudósítása szerint a politikus elismerte, hogy kormánya túlságosan lassan reagált, és későn ismerte fel a járvány jelentőségét.

„Akaratlanul is elrontottunk néhány dolgot” – jelentette ki Johnson, majd személyes felelősséget vállalt minden meghozott kormányzati döntésért. „Akkoriban úgy éreztem, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk a nagyon nehéz körülmények között... alábecsültük a kihívás mértékét és ütemét.”

A meghallgatást egy alkalommal meg kellett szakítani, amíg kivezettek egy tüntetőt, de mások is többször megzavarták az eseményt. „A halottak nem hallják a bocsánatkérésed” – kiabálták be.

Boris Johnson távozik a meghallgatásról – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors
Boris Johnson távozik a meghallgatásról – Fotó: Ben Stansall / AFP or licensors

Nagy-Britanniában több mint 230 ezer koronavírussal fertőződött ember halt meg 2020 márciusa és 2021 júliusa között, amivel a fejlett nyugati demokráciák között nem állnak túl jól – igaz, lakosságarányosan az EU számos országában többen haltak meg, Magyarország is lényegesen rosszabbul szerepelt a halálozási mutatókban.

Matt Hancock, Johnson kormányának egészségügyi minisztere a saját meghallgatásán azt mondta, ő igyekezett a lezárások bevezetése mellett érvelni a kormányban, de sokáig nem hallgatták meg, végül csak 2020 március 23-án vezettek be kijárási tilalmat, holott Hancock szerint több ezer életet megmenthettek volna, ha ezt korábban lépik meg.

Johnson korábbi tanácsadója, az azóta ellene forduló Dominic Cummings korábban arról beszélt, a miniszterelnök gyakran egyáltalán nem értette meg a járványügyi statisztikákat és a tudományos tényeket, egy alkalommal még azt is megkérdezte, semlegesíteni lehet-e a koronavírust azzal, ha valaki egy hajszárítóval fúj meleg levegőt az orrába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!