Megakadt a vonat- és légi közlekedés Németországban a hó és fagy miatt

2023. december 5. – 18:28

Megakadt a vonat- és légi közlekedés Németországban a hó és fagy miatt
A Lufthansa egyik gépe a Müncheni Repülőteret beterítő hókupacok mögött december 5-én – Fotó: Angelika Warmuth / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több járatot is töröltek a müncheni reptéren, sok gép késve száll majd fel – látható a Müncheni Repülőtér menetrendjén. A Guardian azt írja, hogy az elmúlt napokban erős havazás és extrém fagyok voltak a régióban, ezért kedd reggel egy időre teljesen leállt a légi forgalom. Azok sem jártak sokkal jobban, akik a vonatot választották volna.

A nap első fele azzal telt a reptéren hogy az éjszakai, fagyos esőzés után megpróbálták kiolvasztani a működéséhez szükséges részeket (és a repülőket). A terv az volt, hogy délig nincs se fel-, se leszállás, és felhívták az utasok figyelmét, hogy a nap hátralevő részében is számíthatnak törlésekre. Emellett a reptér karácsonyi vásárát is bezárták, péntekig valószínűleg nem is nyitják újra.

A Müncheni Repülőtér dolgozói egy repülőt olvasztanak ki december 5-én – Fotó: Jason Tschepljakow / DPA / AFP
A Müncheni Repülőtér dolgozói egy repülőt olvasztanak ki december 5-én – Fotó: Jason Tschepljakow / DPA / AFP

A Deutsche Bahn nap közben bejelentette, hogy az ország déli részén továbbra is fennakadásokra kell számítani – valószínűleg szerda estig –, és sok szigorú korlátozás van életben Münchenben és környékén.

A Guardian azt írta, hogy volt, aki szerint a vasút összeomlása mögött az áll, hogy évek óta nem fejlesztik a hálózatot. A Bajorországban helyenként fél méteres hókupacok és a fagy nemcsak a vonatokat akadályozzák, hanem a jelzőberendezésekben és az utastájékoztató rendszerekben is kárt okozott. Egy szakszervezet szerint a Deutshce Bahn nem volt felkészülve egy ilyen hirtelen télre, ami az elmúlt évek elmaradt fejlesztéseinek is betudható. Volker Wissing közlekedési miniszter is egyet értett, szerinte is általános átalakításra van szükség.

A lap egyik olvasója azt írta, hogy Nyugat-Ausztriából vonatoztak volna Berlinbe, de a törlések miatt csak öt különböző vonattal, 1100 kilométeres kerülővel jutottak el a német fővárosba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!