Németország visszakérne egy szobrot az olaszoktól, amit korábban Hitler vásárolt meg, az olaszok nem adják

2023. december 4. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Olaszország nem adja vissza Németországnak azt az ókori római szobrot, amit korábban Hitler vásárolt meg, de a második világháború után visszakerült az ország tulajdonába – írja a Times of Israel.

A Discobolus Palombara egy rég elveszett görög bronz eredetinek a 2. századi római másolata. A szoborra 1781-ben bukkantak rá egy római villa feltárásán. Hitler 1938-ban vásárolta meg olasz magántulajdonosától Benito Mussolini olasz diktátor nyomására, az oktatási miniszter és a kulturális hivatalnokok tiltakozása ellenére. A szobor 1948-ban került vissza Olaszországba több, a nácik által illegálisan megszerzett művel együtt.

De miért kérik most vissza a németek? A vita akkor kezdődött, amikor a Római Nemzeti Múzeum igazgatója visszakérte a német állami régiséggyűjteményből a szobor 17. századi márványtalapzatát – azt ugyanis 1948-ban nem adták vissza a németek a szoborral együtt. A német múzeum erre azt válaszolta: ők meg a Discobolus Palombarát kérik vissza. A német múzeumigazgató arra hivatkozott, hogy a szobrot eleve „illegálisan szállították Olaszországba 1948-ban”, és az a németek „nemzeti kincse”.

Az olasz kulturális miniszter, Gennaro Sangiuliano az olasz állami televíziónak azt mondta, a kérés hallattán vicceskedve csak annyit mondott, „csak a holttestemen át”. Komolyra fordítva a szót hozzátette, „elfogadhatatlannak tartja” a német múzeum kérését, és egyértelműen kijelentette, hogy Olaszország nem fogja visszaszolgáltatni a szobrot. „Ezt a művet a nácik csalárd módon szerezték meg, és nemzeti örökségünk része” – mondta. Sangiuliano azt is megjegyezte, hogy elég valószínűnek tartja, hogy a német kulturális miniszter nem is tudott a bajor múzeum kéréséről, és nagyon reméli, hogy a talapzat is mielőbb visszakerülhet az olasz nemzeti múzeum tulajdonába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!