Szibériában robbanthatott fel vonatokat az ukrán titkosszolgálat

2023. december 2. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán médiabeszámolók szerint az ország titkosszolgálata több sikeres támadást is végrehajtott egy szibériai vasútvonalon, amely az Oroszország és Kína közötti kereskedelem egyik legfontosabb útvonala – írja az ABC News.

A beszámolók szerint két, egymást követő vonatrobbantás mögött is az ukrán hírszerzés állhat. Oroszország megerősítette, hogy robbanások történtek, de az okokat nem közölte, az Ukrán Biztonsági Szolgálat, az SZBU hivatalosan nem kommentálta a híreket.

Az Ukrajinszka Pravda és más hírügynökségek is azt állították, hogy az SZBU november 30-án éjjel különleges műveletet hajtott végre a Bajkál-Amur vasútvonalon, amely Szibéria délkeleti részétől egészen a Csendes-óceánig tart az orosz Távol-Keleten. A robbanás a burjátföldi Szeveronomuzsnyij alagútban (a 15,3 kilométer hosszú, Dél-Szibériában található alagút a leghosszabb Oroszországban) egy tartálykocsis szerelvényt ért, a hatóságok órákon keresztül oltották a tüzet – erről az orosz hírügynökségek is beszámoltak. A Kommerszant című orosz napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, robbanószerkezetet helyeztek el a vonat egyik kocsija alatt.

A második robbanás – ukrán médiabeszámolók szerint – órákkal később egy másik, üzemanyagot szállító vonatot ért, amikor az egy 35 méter magas hídon haladt át. Az orosz hatóságok nem kommentálták a második robbanást.

Tehervonatok várakoznak Szeverobajkalszk állomáson, Burjátországban 2021. november 4-én – Fotó: Antoine Boureau / Hans Lucas / AFP
Tehervonatok várakoznak Szeverobajkalszk állomáson, Burjátországban 2021. november 4-én – Fotó: Antoine Boureau / Hans Lucas / AFP

Az ukrán hatóságok már korábban hangsúlyozták, hogy az ország katonai és biztonsági szervei bárhol lecsaphatnak célpontokra Oroszországban, hogy felvegyék a harcot Moszkva agressziójával szemben. Bár az SZBU ritkán vállal felelősséget az Oroszország belsejében végrehajtott támadásokért, előfordult már, hogy magára vállalt mélyen Oroszországon belüli infrastrukturális létesítmények elleni támadásokat.

Oroszország legfőbb elhárító szerve, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy őrizetbe vett egy férfit, akit azzal vádolnak, hogy júliusban drónokkal támadott meg egy nyugat-oroszországi katonai légi támaszpontot, és a múlt hónapban robbanással siklatott ki egy tehervonatot Nyugat-Oroszországban. Az FSZB a férfit orosz-olasz kettős állampolgárként azonosította, és azt állította, hogy az ukrán katonai hírszerzés szervezte be Isztambulban, majd Lettországban képezték ki, mielőtt visszatért Oroszországba. Az ukrán hatóságok nem kommentálták az FSZB állításait.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!