Új szakaszba ért az orosz–ukrán háború, az ukránoknak már a figyelemért is meg kell harcolniuk

2023. december 1. – 14:51

Új szakaszba ért az orosz–ukrán háború, az ukránoknak már a figyelemért is meg kell harcolniuk
Volodimir Zelenszkij és ukrán tisztek november 30-án – Fotó: Handout / Ukrainian Presidential Press Service / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a tél elején új szakaszba ér a háború, ezért gyorsan meg kell erősíteni a frontvonalat – írja a BBC. Eközben az oroszok próbálják bekeríteni Avgyijivkát, de Herszont és Zaporizzsját is támadják.

Ukrajnába is megérkezett a tél, az ország keleti részét már hó fedi. Zelenszkij a keleti és a déli frontvonalat, valamint Kijev környékét is megerősítteti. Bár sok helyen még mindig kemény harcok dúlnak, van, aki attól tart, hogy a tél miatt beáll a háború. A fronton szolgáló katonák moráljára jelentős hatása lesz annak, hogy milyen felszerelést és ellátmányt kapnak.

Avgyijivka körül heves csaták folynak, az ukrán hadsereg szerint 20 támadást vertek vissza a régióban. Az elmúlt hetekben a várostól északra, keletre és délre is előre nyomultak az oroszok, akiknek a közeli kokszolóüzemet is el kell foglalniuk ahhoz, hogy megszerezzék az ipari régiót. A sereg egyik szóvivője szerint erre nincs elég erőforrásuk a támadóknak.

Az inváziós erők a megakadni látszó ukrán ellentámadás során visszafoglalt területeket is támadják, de az ukránok szerint egyelőre tartják magukat. Zelenszkij alapvetően elégedett a hadsereg teljesítményével, de sokallja a veszteségeket.

„Sokakat elvesztettünk, nem vagyok elégedett. Nem kaptuk meg az összes fegyvert, amire vártunk, nem lehetek elégedett. De nincs túl nagy okom a panaszra”

– mondta az elnök az AP-nek. Hozzátette, hogy mégiscsak a világ második legerősebb serege ellen harcolnak.

„Látványosabb eredményekre számítottunk. Ebből a szempontból, sajnos, nem értük el a kívánt célokat. Ez tény”

– mondta az ellentámadásról. Azt mondta, hogy nem kapták meg a szükséges támogatást ahhoz, hogy az offenzíva a tervek szerint alakuljon, de ez nem azt jelenti, hogy fel kéne adniuk vagy meg kéne adniuk magukat.

„Bízunk a tetteinkben. Megküzdünk azért, ami a miénk.”

Tart tőle, hogy az egyre hosszabb izraeli–palesztin konfliktus negatív hatással lesz Ukrajna honvédő törekvéseire, elvonja a figyelmet az európai háborúról. A nyugati országok véges forrásokat tudnak szövetségesekre fordítani, és ezt csak tetézi, hogy 2024-ben elnökválasztás lesz az USA-ban, aminek kimenetele jelentős hatással lehet Ukrajna sorsára.

Szerinte az ukránok tudják, hogy a háború mellett a világ figyelméért is meg kell küzdeniük. „Nem engedhetjük, hogy az emberek elfelejtsék az itteni háborút.”

A célja most az, hogy felpörgesse az ukrán fegyveripart, hogy hatékonyabban tudjanak szembeszállni Oroszországgal. Ehhez viszont kedvezményes hiteleket kérne a szövetségesektől. Mikor legutóbb Joe Bidennel és más magas rangú amerikai képviselőkkel találkozott, azt kérte tőlük, hogy nyújtsanak olcsó kölcsönt, és engedjék meg, hogy amerikai fejlesztésű fegyvereket gyártsanak.

Bár azt mondta, hogy készen állna egy elnökválasztásra, az ukránoknak most nincs erre igényük. Az eszébe se jut, hogy lemondjon, szerinte az ő helyzetében nem lehet ilyet tenni. Nem lenne fair, helytelen lenne, és demotiválná az embereket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!