Elismerték az első melegházasságot Nepálban

2023. november 30. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nepálban hivatalosan is elismerték az ország első melegházasságát. Az ország első azonos nemű párja Gandaki Pradesh tartomány egyik önkormányzatától vehette át a házassági anyakönyvi kivonatát, amit az ázsiai ország melegjogi aktivistái történelmi áttörésként írtak le.

A Reuters cikke szerint a 26 éves Szurendra Pandej és a 36 éves Ram Bahadur Gurung (aki amúgy nőként identifikál) már 2016-ban tartott egy esküvőt, hindu szertartás keretében Katmanduban, az ország fővárosában. Az elég konzervatív beállítottságú himalájai országban viszont eddig ezt hivatalosan nem ismerték el. Most is csak a legfelsőbb bíróság öt hónappal ezelőtt hozott döntése tette lehetővé, hogy az azonos nemű párok házasságát is elismerje az állam. A legfelsőbb bíróság döntése viszont ideiglenes, így nem biztos, hogy mostantól mindig elismerik majd a meleg párok házasságát.

Nepál első hivatalos meleg házaspárja. Fotó: Prakash Mathema / AFP
Nepál első hivatalos meleg házaspárja. Fotó: Prakash Mathema / AFP

Ázsiában eddig csak Tajvan ismeri el az azonos nemű párok házasságát, bár Japánban és Dél-Koreában is egyre nő a társadalmi nyomás a döntéshozókon. Nepálban a legfelsőbb bíróság már 2007-ben felszólította a kormányt, hogy tegyen lépéseket a melegek elleni diszkrimináció megszüntetésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!