Oroszország hűségeskühöz kötné a külföldiek beutazását

2023. november 29. – 19:04

Másolás

Vágólapra másolva

Hűségnyilatkozat aláírására kötelezné az Oroszországba beutazó külföldi állampolgárokat egy, az orosz belügyminisztérium által szorgalmazott törvénytervezet, amely előírná, hogy a belépők egyezzenek bele egy sor korlátozás betartásába, egyebek között tartózkodjanak az orosz állami politika lejáratásától, írja az MTI.

A TASZSZ állami hírügynökség által ismertetett tervezet szerint a belügyi tárca megtiltaná a hagyományos családi értékek tagadását és azt, hogy valaki kisebbítse a szovjet nép a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulását.

„A lojalitási megállapodás egyfelől az Oroszországi Föderáció állami szerveinek engedélye az Oroszországi Föderáció területére való belépésre, másfelől a külföldi állampolgár beleegyezése az Oroszországi Föderáció nemzeti érdekeinek védelme céljából megállapított tilalmak betartásába, amit az Oroszországi Föderáció területére való belépéssel fejez ki” – olvasható a hírügynökség által ismertetett dokumentumban.

A tervezetből következik, hogy az Oroszországba belépő külföldinek az orosz területen való tartózkodás ideje alatt tilos lesz akadályozni az orosz hatóságok tevékenységét, bármilyen formában lejáratni az orosz kül- és belpolitikát, valamint az állami hatóságokat és ezek tisztviselőit. A dokumentum kimondja, hogy a beutazóknak tilos lesz „visszaélniük az információszabadsághoz való joggal, egyebek között olyan információk terjesztésével, amelyek célja az alkotmányos jelentőségű erkölcsi és egyéb értékek, köztük a házasságról mint férfi és nő szövetségéről, a családról, az anyaságról, az apaságról, a gyermeki létről alkotott elképzelések becsmérlésére vagy tagadására való ösztönzés, a nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagálása, a szovjet népnek a haza védelmében tett hőstetteiről és a fasizmus feletti győzelemhez való hozzájárulásáról szóló történelmi igazság elferdítése”.

A tiltott tevékenységek között szerepel minden olyan megnyilvánulás, amely törvények elfogadására, módosítására vagy eltörlésére irányul, valamint az ország környezetéhez, természeti erőforrásaihoz, anyagi és kulturális értékeihez való tiszteletlen hozzáállást mutat. A külföldieknek tilos lenne tiszteletlenül viszonyulniuk az orosz lakosság regionális és etnokulturális életmódjának sokszínűségéhez, a hagyományos orosz szellemi és erkölcsi értékekhez.

Leonyid Kalasnyikov, az orosz alsóház FÁK-ügyekkel foglalkozó bizottságának kommunista elnöke az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a lojalitási megállapodásról szóló törvénytervezet előkészítése előrehaladott állapotban van. Közölte, hogy a dokumentumon az általa vezetett bizottság, az elnöki adminisztráció, az orosz kormány és a belügyminisztérium közösen dolgozik. Kalasnyikov a tervezett előírások közül kiemelte azt, amelynek értelmében az Oroszországba belépő külföldi állampolgárnak bele kell egyezni bizonyos szabályok betartásába, különösen abba, hogy ne hozza rossz hírbe a bel- és külpolitikát, és „ne ferdítse el a Nagy Honvédő Háborúval kapcsolatos történelmi tényeket”.

Valentyina Kazakova, a belügyminisztérium migrációs főosztályának vezetője korábban arról számolt be, hogy a tárca előkészítette a beutazási jogszabályokat módosító törvénytervezetet. Mint mondta, az elképzelést hamarosan a parlament elé terjesztik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerdán újságíróknak nyilatkozva nem kívánta kommentálni a törvénytervezetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!