Amióta nem Bolsonaro van hatalmon, jelentősen visszaesett az erdőirtás az Amazonas-vidéken

2023. november 29. – 07:21

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen, több mint 55 százalékkal csökkent az erdőirtás mértéke „a Föld tüdejének” is nevezett amazonasi esőerdőkben – derül ki az Amazon Conservation nevű civil szervezet hétfő éjjel közzétett jelentéséből, amit az MTI szemlézett.

Az adatok szerint csökkent az erdőterület pusztítása Brazíliában, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában is. „Az adatok azt mutatják, hogy van még remény Amazónia számára” – hangoztatta Matt Finer ökológus, az Amazon Conservation erdőirtást figyelő MAAP programjának vezetője. A szervezet megjegyzi, a csökkenés egybeesik azzal, hogy Brazíliában és Kolumbiában a térség megvédése mellett állást foglaló politikai erők kerültek hatalomra.

Az elemzés szerint az erdőirtás csökkenése a leginkább annak tudható be, hogy Brazíliában (ahol az esőerdő legnagyobb része található) Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jei hivatalba lépése óta szigorúbban betartatják a környezetvédelmi törvényeket. Lula elődje, Jair Bolsonaro kiaknázatlan gazdasági lehetőséget látott az esőerdőben.

Az elmúlt egy évben az amazonasi esőerdők területei 9117 négyzetkilométerrel csökkentek, ami a legalacsonyabb adat 2019 óta, és 55,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – állapította meg a MAAP. Becslésük szerint

az amazonasi őserdők elpusztításával 37 milliárd tonna szén-dioxid szabadulna fel a légkörben, ami a globális éves kibocsátás mintegy két és félszerese.

2021-ben több mint száz ország, köztük sok az Amazonas térségéből is, állapodott meg abban, hogy az évtized végére megállítják az erdők pusztulását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!