90 cm átmérőjű csövön keresztül menekítették ki a munkásokat az Indiában beomlott alagút fogságából

2023. november 28. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva


Mind a 41 munkást sikerült kimenekíteni az indiai Uttarakhand államban épülő Silkyara alagútból, ahol több mint két hétig rekedtek fogságában. Több sikertelen kísérlet után végül egy 90 cm átmérőjű csövön keresztül, kerekes hordágyakon húzták ki őket egymás után. Az első információk szerint egyikük sem sérült meg, de természetesen orvosi vizsgálaton esnek át.

A mentést nehezítette, hogy fémrudakat kellett átvágni. A beomlott alagút a 1,5 milliárd dolláros Csar Dham autópálya része, abból a célból épül, hogy a himalájai régiót is be tudják kapcsolni az ország vérkeringésébe.

Az alagút bejáratát beton- és kőzettörmelék, valamint fémhulladék torlaszolta el. A terv szerint egy vízszintes járatot fúrtak volna, hogy elérjék a bent rekedteket, de az Egyesült Államokból hozott fúrógép elromlott, nagyjából 10-15 méterre attól az üregtől, ahol a 41 munkás tartózkodott.

A munkásokkal a mentők végig folyamatos kapcsolatban álltak, vékony csöveken keresztül oxigént és vizet is be tudtak juttatni nekik, sőt a múlt héten egy körülbelül 15 centiméter átmérőjű csövet is sikerült elvezetni az üregükig, ebben élelmiszert és gyógyszereket is kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!