Kajakos klímaaktivisták tartották napokig blokád alatt Ausztrália legnagyobb szénkikötőjét

2023. november 27. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

Két napig tartották blokád alatt klímaaktivisták az ausztráliai Newcastle kikötőjét, állításuk szerint a blokáddal megakadályozták, hogy több mint félmillió tonna szén elhagyja az országot. A rendőrség 109 tüntetőt tartóztatott le – írja a BBC.

A Sydney-től nagyjából 170 km-re található Newcastle a világ legnagyobb szénrakodó tengeri kikötője. Ausztrália a világ második legnagyobb szénexportőre, az éves ausztrál szénexport közel 40 százalékát a newcastle-i kikötőből indítják.

Becslések szerint nagyjából 3000 ember vett részt a kikötő hajózási sávjának hétvégi blokádjában. A tüntetők kajakokkal vagy a kikötőbe beúszva torlaszolták el azt. Az akciót a rendőrség engedélyezte, de végül 109 embert letartóztattak, amiért a demonstráció után sem voltak hajlandók elhagyni a kikötőt. Közülük öt kiskorút később elengedtek, így összesen 104 tüntető ellen emeltek vádat hétfőn.

A blokádot szervező Rising Tide nevű csoport „Ausztrália történetének legnagyobb polgári engedetlenségi akciójának” nevezte a demonstrációt. A tiltakozásra néhány nappal a csütörtökön Dubajban kezdődő COP28, a globális éghajlat-változási csúcstalálkozó előtt került sor. A Rising Tide közleménye szerint a céljuk az, hogy az ausztrál kormány adóztassa meg a termikus szén exportját és törölje az új fosszilis tüzelőanyag-projekteket.

Az ausztrál kormányfő, Anthony Albanese a 2022-es megválasztása után megígérte, hogy „behozza az ország lemaradását”, és csatlakozik a globális erőfeszítésekhez a kibocsátások visszaszorítása érdekében. A kormány el is fogadott egy törvényt, amely 2030-ra 43 százalékos kibocsátáscsökkentési célt tűz ki, szemben a korábbi 26-28 százalékos vállalással. Az új fosszilis tüzelőanyag-projekteket viszont nem tiltották be, sőt, tavaly május óta négy új szénbánya kapott zöld utat, és az Australia Institute szerint további 25 projekt vár engedélyezésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!