Drónokkal támadták Kijevet, Putyin külföldi ügynöknek nyilvánította volt miniszterelnökét

2023. november 25. – 11:35

Drónokkal támadták Kijevet, Putyin külföldi ügynöknek nyilvánította volt miniszterelnökét
A kijevi dróntámadás után 2023. november 25-én – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtőcikkünk az orosz–ukrán háború szombati eseményeiről.

  • Idén november 25-én van a holodomor emléknapja Ukrajnában.1932-ben Sztálinék lefoglalták a gazdaságok gabonáját és állatállományát, beleértve a következő terméshez szükséges vetőmagokat is, emiatt mintegy 4 millióan haltak éhen a Szovjetunióban. Az éhínség különösen Ukrajnát sújtotta. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most erről a napról úgy emlékezett meg, hogy „a gonoszt nem állították meg. Nem volt vezeklés. Mi most megállítjuk. Ukrajna fennmarad. Ukrajna nem fog elhalványulni. Ukrajna meg fogja őrizni önmagát és az igazságot”.
  • Drónokkal támadták Kijevet péntekről szombatra virradó éjszaka, Ukrajna szerint az oroszok legalább 70 darab iráni gyártmányú drót vetettek be a város több kerületében, ebből szinte az összeset kilőtték. Vitalij Klitschko polgármester szerint ugyanakkor lakóházakat és egy óvodát ért találat, az energiaügyi minisztérium szerint pedig közel 200 épület, köztük 77 lakóépület maradt áram nélkül a fővárosban. Öt ember megsérült, köztük egy 11 éves kislány. Volodimir Zelenszkij elnök „szándékos terrorcselekménynek” nevezte a támadást. Ukrajna az elmúlt hetekben már arról beszélt, hogy szerintük Oroszország most télen újra erős légi támadást indíthat ellenük, hogy megsemmisítsék az energiarendszerüket.
  • A Kreml „külföldi ügynökké” nyilvánítja Mihail Kaszjanov volt orosz miniszterelnököt, aki Vlagyimir Putyin elnökségének első négy évében volt miniszterelnök, majd 2004-ben leváltották. 2022-ben elhagyta Oroszországot, és az orosz inváziót is bírálni kezdte.
  • Szombaton Kijevbe érkezett Alain Berset, Svájc elnöke. Itt Zelenszkijjel találkozik, és részt vesz egy élelmezésbiztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozón.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!