30 évig nem nagyon moccant a világ legnagyobb jéghegye, de most megindult

2023. november 25. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legnagyobb jéghegye több mint három évtized óta először mozdult meg. A közel 4000 négyzetkilométeres, A23a nevű jéghegy háromszor akkora, mint New York. Az A23a a világ legrégebbi jéghegyei közé tartozik, az Antarktisz Filchner-selfjég táblájáról szakadt le még 1986-ban. Területén a nyolcvanas években egy szovjet kutatóállomás működött. A levált jéghegy azonban megfeneklett, az alja fennakadt a Weddell-tenger medrében, és nem is nagyon moccant többet.

Eddig.

A legfrissebb műholdfelvételek szerint ugyanis a közel egybillió tonnás jéghegy az erős szelek és áramlatok segítségével elkezdett sodródni az Antarktiszi-félsziget északi csücske mellett.

A tudósok szerint nagyon ritka, hogy egy ekkora jéghegy mozgásban legyen, ezért érdeklődve kísérik figyelemmel az útját. Azt valószínűsítik, hogy a Déli-óceán felé halad majd a Iceberg Alley-ként ismert útvonalon. Hogy a jéghegy miért pont most indult meg, azt még nem tudni, valószínűleg kissé elvékonyodott, így elemelkedhetett a fenéktől, és az óceáni áramlatok is besegítettek.

A selfjég a parti síkságról a tengerbe nyúló jégtömeg a tenger fenekéig befagyott része. Az antarktiszi selfjegek mintegy 200 méterrel emelkednek a tenger színe fölé, tehát az ezek elolvadásából keletkező víz hozzájárul az óceánok vízszintjének emelkedéséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!