A Krímbe vezető víz alatti alagút építéséről tárgyalhattak titokban az oroszok és a kínaiak

2023. november 24. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Gyűjtőcikkünk az orosz–ukrán háború pénteki eseményeiről.

  • Orosz és kínai vezetők titokban egy víz alatti alagút építéséről tárgyalnak, amely összekötné az orosz szárazföldet és a Krím félszigetet. Az ukrán biztonsági szolgálat állítása szerint olyan e-maileket szerzett meg, amelyek szerint kínai üzletemberek „nyitottak arra”, hogy megépítsék az alagutat. Bár a projekt megvalósítása valószínűleg évekig tartana, a Krím félsziget megtartása nagyon fontos Putyin számára, akinek a Kercsi-szoroson átívelő hídja folyamatos ukrán támadásoknak van kitéve, írta a Washington Post.
  • Zelenszkij ukrán kormányfő Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetése során „az európai egység fenntartására irányuló erőfeszítésekről” tárgyalt, miután a szélsőjobboldali politikus Geert Wilders pártja (PVV) kapta a legtöbb szavazatot a hollandiai választásokon. A holland védelmi miniszter reméli, hogy a Kijevnek nyújtott katonai támogatás folytatódik, bár aggódik a PVV Ukrajnával kapcsolatos álláspontja miatt.
  • A brit védelmi minisztérium szerint az orosz erők továbbra is nagy veszteségeket szenvednek el a jóval a frontvonal mögötti területekre irányuló nagy hatótávolságú ukrán rakétatámadások miatt.
  • Finnország egy kivételével ideiglenesen lezárta az összes Oroszország felőli határátkelőjét. A finn határőrség szerint az elmúlt hetekben több mint 800 bevándorló érkezett Oroszországon keresztül, többek között Afganisztánból, Kenyából, Marokkóból, Pakisztánból, Szomáliából, Szíriából és Jemenből. Ez a korábbi napi egyhez képest ugrásszerű növekedést jelent. „Oroszországnak fel kell hagynia azzal, hogy bevándorlókat küldjön át a határon Finnországba” – mondta a finn miniszterelnök.
  • Az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint felelőtlenség lenne, ha megvétóznák az ország európai törekvéseit a jövő hónapban tartandó uniós csúcstalálkozón.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!