Reuters: Megindultak a segélyszállítmányok Gázába

2023. november 24. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Reuters szerint megindultak a segélyszállító teherautók Egyiptomból a Gázai övezetbe körülbelül 90 perccel azután, hogy a fegyverszünet megkezdődött Izrael és a Hamász között.

Az egyiptomi szervezeteket képviselő teherautók közül kettőn „Együtt az emberiségért” feliratú transzparenseket látni, egy másikra pedig az volt írva, hogy „Gázai testvéreinkért”.

Segélyt szállító teherautók a rafahi határon 2023. november 24-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Segélyt szállító teherautók a rafahi határon 2023. november 24-én – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

A BBC szerint a megállapodás következő négy napja során naponta körülbelül 200 teherautó viszi majd olyan szállítmányokat, mint az orvosi felszerelések, alapvető élelmiszer és víz, valamint érkezik az övezetbe üzemanyag is, ami fontos része volt ennek az üzletnek. Izrael ugyanis sokáig ragaszkodott ahhoz, hogy üzemanyag ne kerüljön Gázába, szerintük a területen volt belőle elég, amelyet a Hamász halmozott fel. Izrael attól tartott, hogy ha több üzemanyagot küldenek, a fegyveresek elveszik és felhasználják az izraeliek elleni hadműveleteik részeként.

A jelenlegi megállapodás a részeként napi négy tartálykocsi üzemanyag kerül a területre, garanciával arra, hogy közvetlenül olyan helyekre viszik, ahol szükség van rájuk. Ilyen helyek lehetnek például a kórházak. Az izraelieknek azt is garantálták, hogy az üzemanyag nem kerül a Hamász kezébe.

(The Guardian, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!