Európai biztonsági szakértők a háború miatt radikalizálódott iszlamistáktól tartanak

2023. november 24. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az európai biztonsági szakértők növekvő kockázatot látnak a háború által radikalizálódott iszlamisták támadásaira, a legnagyobb veszélyt valószínűleg a nehezen követhető „magányos farkas” támadók jelentik.

Öt európai országban, köztük Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban tesznek is a fokozott veszély ellen, több mint 10 hírszerzési szakértő és rendőr mondta azt a Reutersnek, hogy fokozni fogják az iszlamista fegyveresek megfigyelését.

Ez további terheket ró majd az Oroszországból, Kínából és Iránból érkező fenyegetések kezelése miatt már megterhelt erőforrásokra. Erre Mark Rowley londoni rendőrfőnök azt mondta: „ez a fenyegetések egyik legnagyobb kihívást jelentő konvergenciája, amit valaha láttam”.

Egy brit biztonsági szakértő azt mondta, hogy a gázai háború valószínűleg az iszlamista fegyveresek legnagyobb toborzóalkalma lesz a 2003-as iraki háború óta, Európában pedig már most megszaporodtak a zsidó és nyugati célpontok elleni támadások.

Egy német forrás, akit a titkosszolgálatok rendszeresen tájékoztatnak, azt mondta, hogy a civileket fenyegető veszély Németország közelmúltbeli történelmének legnagyobbja most, az országot iszlamista fegyveresek, szélsőjobboldali csoportok és Oroszország fenyegeti.

A múlt hónapban Franciaországban és Belgiumban három ember halt meg két iszlamista támadásban. Emiatt ez a két ország, illetve Ausztria, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina megemelte a terrorveszély szintjét. Olaszország újra bevezette a határellenőrzést a Szlovéniával közös határon.

A szakértők szerint évekig érezhető lesz a háború által radikalizált iszlamisták hatása.

(The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!