79 értékes orosz kötetet loptak el egy varsói könyvtárból

2023. november 23. – 20:07

79 értékes orosz kötetet loptak el egy varsói könyvtárból
Hamisítványok sorakoznak a Varsói Egyetem könyvtárának polcán Lengyelországban 2023. november 14-én – Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt két évben több lengyel és balti államokbeli könyvtárból lopták el orosz szerzők értékes, akár 200 éves könyveit. A helyükre pedig olcsó, hanyagul elkészített másolatokat tettek, írja a France24. A Varsói Egyetem könyvtára csak múlt hónapban szerzett tudomást arról, hogy ellopták többek között Puskin és Gogol műveinek első kiadását.

A lengyel könyvtár eddig 79 kötet eltűnéséről szerzett tudomást. Egy, az ügyet ismerő egyetemi alkalmazott úgy becsülte, hogy az eltulajdonított könyvek értéke körülbelül egymillió euró.

„Itt a tolvajok ipari méretekben dolgoznak” – mondta az AFP-nek az egyetem dolgozója.

Nem a varsói volt az egyetlen eset. Először a lett nemzeti könyvtár számolt be arról, hogy nyoma veszett három könyvnek tavaly nyáron. A lopásért egy grúz állompolgárt tettek felelőssé, akit hat hónap börtönbüntetésre ítéltek. Ugyanebben az időben két férfi az észtországi Tartu városának egyetemi könyvtárából vitte el Puskin és Gogol 200 éves műveit, aminek értéke 158 ezer euró (azaz több mint 59 millió forint). Még ennél is többet ér az 17 ritka orosz könyv, amit a litván Vilnius Egyetem könyvtárából lopták el. A nyomozók szerint az alkotások értéke csaknem 440 ezer euró (vagyis kb. 167 millió forint).

A szakértők úgy vélik, hogy a műveket, legalábbis egy részüket moszkvai árveréseken értékesítették. Az orosz politikai szakértő, a Varsó Egyetem professzora, Hieronim Grala szerint találtak feljegyzéseket is, egyet például még tavaly decemberből, amikor is az egyik ellopott kötetet 30 500 euróért adták el egy moszkvai árverésen.

A szálak az orosz Litfond aukciósház vezetnek, ahol több, a Varsói Egyetem bélyegzőjével ellátott könyvet is láttak. „Számomra egyértelmű, hogy az egész akció központilag van megszervezve Oroszországból” – mondta Grala az AFP-nek, aki szerint azokban az országokban raboltak, amiket az oroszok azzal vádolnak, hogy harcolnak az orosz nyelv és kultúra ellen.

A hírügynökség felvette a kapcsolatot az említett aukciósházzal, aminek a főigazgatója nem mondta ki egyértelműen, hogy nem kereskednek lopott könyvekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!