Kritikus küszöbérték fölé nőtt múlt pénteken a Föld átlaghőmérséklete

2023. november 22. – 15:29

Másolás

Vágólapra másolva

Múlt pénteken először történt meg, hogy a globális átlaghőmérséklet több mint 2 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti szintnél, azaz az 1850–1900 közötti időszakot alapul véve, írja az Időkép az Európai Unió Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálatára hivatkozva.

Ezt a küszöbértéket november 17-én csak rövid időre lépte át bolygónk átlaghőmérséklete, és nem jelenti azt, hogy a Föld tartósan 2 fok fölötti felmelegedésben van, de mindenesetre riasztó jel, hogy egyáltalán megtörtént.

Forrás: Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat
Forrás: Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat

Samantha Burgess, a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat munkatársa szerint múlt pénteken a globális hőmérséklet átlagosan 1,17 fokkal haladta meg az 1991–2020-as szintet, így ez volt a legmelegebb november 17-e a feljegyzések szerint.

Az iparosodás előtti időkhöz képest azonban (mielőtt az ember elkezdte volna nagymértékben elégetni a fosszilis tüzelőanyagokat) a hőmérséklet 2,06 fokkal volt magasabb.

Az Időkép szerint a Copernicus adatai előzetesek, és hetekre lesz szükség ahhoz, hogy a valós megfigyelésekkel megerősítsék őket.

2023 novembere egyébként ismét jó eséllyel pályázik az eddigi legmelegebb november címére, és az is elég valószínű, hogy 2023 lesz a legmelegebb év a mérések rendszeres kezdete óta.

Arról, hogy miért fontos megakadályoznunk azt, hogy a Föld átlaghőmérséklete 1,5 foknál magasabb legyen az iparosodás előtti szinthez képest, például ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!