Sörösüveggel vertek fejbe egy holland jobboldali politikust

2023. november 21. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő este, két nappal a választások előtt megtámadták Thierry Baudet jobboldali holland politikust, a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt vezetőjét, írja az MTI. A hatóságok kedden közölték, hogy elfogták az elkövetőt, aki egy kiskorú fiú volt. A kihallgatási folyamatban van, ahogy a hétfőn este rögzített kamerafelvételek elemzése is. Az incidensben egy biztonsági őr is megsebesült.

Baudet-nek egy választási kampányrendezvényen kellett volna részt vennie, amikor a pártja közlése szerint többször fejbe vágtak egy sörösüveggel egy bárban az észak-hollandiai Groningenben. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy „végeztem a fasizmussal”. A jelenetekről készült felvételek elterjedtek az interneten:

Baudet a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre – közölte az FvD az X-en. Pártja egyelőre nem adott tájékoztatást a politikus jelenlegi állapotáról, azt viszont megosztották a nyilvánossággal, hogy Baudet-t a tarkóján találta el egy sörösüveg, és a halántékának szélén, majd az elkövető közvetlenül a szeme mellett is megütötte. Az FvD közölte, hogy a keddre tervezett zwolle-i kampányrendezvényt lemondták.

Mark Rutte holland miniszterelnök „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a támadást. „Már korábban is mondtam, és most megerősítem: el a kezekkel a politikusoktól” – írta Rutte az X-en.

Thierry Baudet-t októberben is megtámadták a belgiumi Ghentben. A jobboldali politikus a ghenti egyetemen egy konferencián tartott előadást, amikor a támadója egy esernyővel többször fejbe vágta. Baudet akkor kisebb agyrázkódást szenvedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!