44,8 Celsius-fokkal megdőlt a melegrekord Brazíliában

2023. november 21. – 09:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigi legmelegebb hőmérsékletet regisztrálták Brazíliában vasárnap, ahol az ország egyes részein fullasztó hőhullámok nehezítik az ott élők mindennapjait egy hónappal a déli félteke nyári időszaka előtt. Az országban a nyár decembertől márciusig tart, vagyis a november olyan, mint nálunk a május.

A BBC cikke szerint az új rekord a 44,8 Celsius-fok, amit Brazília délkeleti részén mértek, Minas Gerais államban, Araçuaíban. A korábbi egy tizedfokkal volt alacsonyabb, 44,7 Celsius-fokot 2005-ben mértek Brazíliában. A mostani szokatlan forróság hátterében az El Niño jelenség és a klímaváltozás állhat.

Az előrejelzések szerint ezen a héten valamelyest mér enyhül a hőség, de még mindig lesz három olyan állam, ahol megközelíti a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet. A hőség miatt vörös riasztást adtak ki országszerte. A magas hőmérséklet miatt koncertek is elmaradtak: Taylor Swift például lemondta az egyik Rio de Janeiró-i koncertjét, miután egy rajongója megbetegedett és meghalt előtte. A szervezők szerint a 23 éves Ana Clara Benevides Machado rosszulléte miatt kért segítséget a stadionban. Kórházba szállították, de egy óra múlva meghalt.

A klímaváltozás miatt világszerte sok helyen egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási viszonyok. A szakértők szerint a hőhullámok sok helyen egyre hosszabbak és intenzívebbek, és ez várhatóan romlani is fog, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása nem mérséklődik.

A Greta Thunberg összeállításában magyarul november 22-én megjelenő Klímakönyvről itt írtunk részletesen, ebben a cikkünkben pedig az egyik legerősebb részletet közöltük belőle.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!