Rejtélyes, kék golyók bukkantak fel Anglia partjainál

2023. november 20. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A több száz apró, gumiszerű labdával azok találkozhattak, akik az angliai Tees-völgy partjainál sétáltak az elmúlt napokban. Hamar kiderült, hogy a gyártója után Taprogge-labdának nevezett, természetes gumiból készült kis golyókat a környékbeli Hartlepool erőmű csőrendszerének tisztítására használják, és egy hirtelen nyomásnövekedés esetén előfordulhat, hogy a tengerbe engedik a labdákat.

Az erőmű üzemeltetője szerint azonban nem történt ilyen mostanában, sokkal valószínűbb, hogy az Angliát sújtó viharokat kell okolni a felfordulásért – számolt be az Independent.

A tenger alján pihenő, az erőműből korábban kiengedett labdákat a nagy viharok a vízfelszínre hozhatták, amelyeket a hullámok végül a partra sodortak. Ugyan a labdák teljesen lebomlanak, ehhez két évre van szükség, addig pedig komoly veszélyt jelenthetnek a helyi élővilágra.

Fotó: Tees Valley Wildlife Trust / Facebook
Fotó: Tees Valley Wildlife Trust / Facebook

A természetvédelemmel foglalkozó Tees Valley Wildlife Trust egyik helyi parti őre a csapatával kezdte meg a kis kék golyók begyűjtését a helyiek segítségével. A lakosság értesíti a csapatot, ha ilyen labdákat talált, az elmúlt pár napban pedig több mint ezer darabról érkezett bejelentés hozzájuk.

„Csak azt nem veszik észre az erőműnél, hogy mennyivel délebbre is el tudnak jutni a golyók. A térképen jól látni, hogy az áramlat hol sodorja őket partra” – mondta.

Hozzátette, hogy szerintük ezúttal az összes labda a felszínre kerülhetett. Egy éve is volt egy kisebb, hasonló eset, amelyről a szervezet részletes jelentést is készített.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!