Szennyezett a Párizs környékéről származó tojások 90 százaléka

2023. november 20. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ile-de-France regionális egészségügyi hivatal (ARS) ma közzétette jelentése szerint jelentős mennyiségű szennyező anyagot – dioxint, furánt, PCB-t és PFAS-t – találtak a tojások 90 százalékában, amik Párizs környéki termelők tyúkóljaiból származnak, írja a Le Monde.

Ezek a szennyeződések mind szerepelnek a POP, azaz azon szerves szennyező anyagok listáján, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak, és károsak az egészségre. Az ügynökség szerint az ok a széles körű talaj- és légszennyezettség, és felhívták a figyelmet arra, hogy a szennyezett tojások fogyasztása különösen veszélyes lehet a terhes nőknek és gyerekeknek.

Az egészségügyi hivatal jelentéséből az is kiderül, hogy a probléma összesen 410 települést érint: többek között Párizst, Felső-Szajna egész megyéjét, a Marne és az Oise-völgy településeit is. Az ARS első figyelmeztetését még 2022 februárjában adta ki, mikor magas dioxin-, furán- és PCB-szintet mutattak ki szabadon nevelt tyúkok tojásaiban, amiket Európa legnagyobb háztartásihulladék-égetőjének közelében tartottak Párizs közelében. Ezután döntöttek úgy, hogy kiterjesztik a vizsgálataikat, aminek eredményeként azt találták, hogy a szennyeződések koncentrációja egyes tojásokban messze – akár tízszeresen is – túllépik a határértéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!