Csövön keresztül kap ételt az a 41 munkás, akik egy hete rekedtek egy alagútban Indiában

2023. november 19. – 10:43

Csövön keresztül kap ételt az a 41 munkás, akik egy hete rekedtek egy alagútban Indiában
Az alagút bejárata, ahol egy hete 41 munkás rekedt benn – Fotó: Shankar Prasad Nautiyal / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az indiai hatóságok egy hete sikertelenül próbálkoznak kiszabadítani 41, a Himalájában beomlott autópálya-alagútban rekedt munkást. Most újabb öt tervvel álltak elő – számolt be az MTI.

Az ország északi részén található Uttarakhand államban november 12-én egy épülő autópálya-alagútban 41 férfi rekedt benn. A 4,5 kilométer hosszú vájat nagyjából 150 méteres szakasza omlott be. A munkások biztonságban vannak, egy csövön keresztül juttatnak el élelmiszert hozzájuk, emellett C-vitamint és gyógyszereket, köztük depresszió elleni tablettákat is kaptak. A baleset okát egyelőre nem tudni, de a hegyvidéki régióban rendszeresen fordulnak elő a földcsuszamlások, földrengések.

Mentőcsapatok tagjai készülnek a mentőakcióra – Fotó: Uttarakhand State Disaster Response Force / Handout via Reuters
Mentőcsapatok tagjai készülnek a mentőakcióra – Fotó: Uttarakhand State Disaster Response Force / Handout via Reuters

A mentőcsapatokban a kezdetekben vízszintesen fúrtak vájatot a törmeléken keresztül, de pénteken eltörött a fúrógép. A fúrást az új eszköz érkezéséig felfüggesztették. Bhaskar Hulbe, az alagútprojekt egyik ügyeletes tisztje arról beszélt, hogy még legalább négy-öt nap kell ahhoz, hogy „jó híreket” mondhassanak. Korábban a mentőegységek szóvivője azt mondta, hogy levegő van a föld alatt elég, de nehézséget okoz, hogy a mentés közben újabb falszakaszok omlanak le.

Az alagút bejáratánál várakoznak a munkások hozzátartozói és barátai is, akik egyre elkeseredettebbek, mert a jelentések szerint néhány munkás megbetegedett.

A Reuters azt írja, hogy a mentőcsapatok időközben már egyéb alternatívákat is mérlegelnek: egy merőleges alagút kialakítását is fontolóra vették, két javasolt útvonallal és egy 15 cm széles cső behelyezésével. Az egészségügyi minisztérium a helyszín közelében tábort állított fel az orvosi vizsgálatok elvégzésére, és 10 mentőautót tart készenlétben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!