Egy több mint 300 utas szállítására alkalmas repülő landolt az Antarktisz jegén

2023. november 19. – 08:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy több mint 300 utas szállítására alkalmas Boeing 787-es landolt az Antarktiszon. Hasonló méretű gép már landolt itt, de a korszerű 787-es most szállt le először – írja a Sky News.

A Boeing 787 Dreamliner típusú, széles törzsű repülőgép a héten sikeresen ért földet az Antarktiszon található Troll repülőtéren. A gép a Norvég Sarkkutató Intézet kutatóiból és munkatársaiból álló 45 fős csapatot, és 12 tonna kutatási felszerelést szállított. A csoport arról számolt be, hogy a gép leszállása új utat nyit meg munkájuk előtt, mivel jelentősen hozzájárul a terület logisztikájának javításához, illetve a norvég kutatások megerősítéséhez.

A Troll repülőtéren egy 3000 méteres jégsáv a futópálya, ami október és március között alkalmas gépek fogadására.

Bár a leszállást mérföldkőnek minősítették, olyan tervek egyelőre nincsenek, hogy rendszeres kereskedelmi járatként fogadja a reptér a 787-est. A kutatócsoport viszont a kontinensre közlekedő hajók egy részét ki tudja majd váltani a repülővel.

A landolásról készült videó ide kattintva érhető el.

A Norse Atlantic Airways, a járatot üzemeltető légitársaság közleményében úgy fogalmazott, hogy a vállalat megtiszteltetésnek érzi, hogy részt vehetett a programban. „Az első B787 Dreamliner, amely leszállt az Antarktiszon! Hihetetlenül megtisztelő számunkra, hogy részesei lehettünk ennek a történelmi eseménynek” – írták. Hasonlóan nagy gép már korábban is járt az Antarktiszon: 2021-ben egy Airbus A340-es landolt a jégen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!