Öt év börtönt kért a dél-koreai ügyészség a Samsung-vezérre

2023. november 17. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év börtönt kért pénteken a Samsung számviteli csalással és részvényárfolyam-manipulálással vádolt ügyvezető elnöke, Li Dzsejong számára a dél-koreai ügyészség, írja az MTI. Li és a vállalat vádlottak padján ülő többi vezetője a hónapokon belül várható ítélethirdetés előtti utolsó tárgyaláson tagadták a vádakat.

A Samsung Electronics 55 éves elnöke elleni eljárás három éve kezdődött, Lit és a vállalat más vezetőit többek között a Samsung leányvállalatainak 8 milliárd dollár értékű, 2015-ös egyesülésével kapcsolatban vonták felelősségre. A vád szerint megsértették a tőkepiaci törvényt, hogy lehetővé tegyék a fúziót, ami Li számára nagyobb befolyást biztosított a csoport zászlóshajójának számító Samsung Electronicsben.

Li Dzsejong a Samsung ügyvezető elnöke – Fotó: Jeon Heon-kyun
Li Dzsejong a Samsung ügyvezető elnöke – Fotó: Jeon Heon-kyun

Lit korábban két és fél év börtönbüntetésre ítélték, amiért megvesztegette Pak Gunhje volt államfő bizalmasát és tanácsadóját, hogy zökkenőmentesen megszerezhesse az ellenőrzést a Samsung csoport felett. A büntetésből összesen 18 hónapot töltött le, mert 2021-ben kegyelmet kapott.

Li Dzsejong, akit a nyugati üzleti világban Jay Y. Leeként ismernek, a már meghalt Li Kunhi Samsung elnök fia, és unokája a cégalapító Li Bjungcsulnak. Dél-Koreában sok bírálat érte a Samsungot a dinasztikus, klánszerű vállalatvezetés miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!