Két méhe van egy alabamai nőnek, mindkettőben babát vár

2023. november 17. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy alabamai nő, Kelsey Hatcher egy ritka genetikai rendellenesség miatt dupla méhszájjal, méhnyakkal és két méhhel rendelkezik. A negyedik terhességénél kiderült, hogy az valójában nem egy, hanem két, párhuzamos terhesség. Hatcher mindkét méhében kislányt vár, ráadásul mindkettőt karácsony reggelre – írja az NBC News.

A nő az NBC-nek azt mondta, amikor tavasszal, az első ultrahangvizsgálaton kiderült az állapota, a férje először nem is hitt neki. A párnak van már három gyereke (egy hét-, egy négy- és egy kétéves), Hatcher leszögezte, hogy miután a kislányaik megszületnek, nem is szeretne többet.

De hogy alakul ki a kettős méhűség? Az embriók ivarszervei eleinte nemtől függetlenül hasonlóan fejlődnek, nagyjából a terhesség nyolcadik hete körül alakulnak ki a lányoknál a úgynevezett Müller-csövek, amik aztán egyesülnek, és az így képződő közös üreg lesz a méh. Ha viszont a csöveket elválasztó belső fal csak részlegesen vagy egyáltalán nem tűnik el, akkor kialakulhat a kettéválasztott méh, vagy (ha teljesen elmarad a Müller-csövek összeolvadása) akár két különálló méh is. Ezt hívják dupla vagy kettős méhűségnek (uterus didelphys). Erről a jelenségről itt olvashat bővebben.

Az amerikai nő állapota nagyon ritka: ezerből maximum 3 nő születik két méhszájjal, annak az esélye pedig, hogy mindkettőben terhes legyen, csak egy az ötvenmillióhoz.

Hatcher az Instagramon azt írta, 17 éves kora tudja, hogy két méhe van, és az orvosok mindig azt mondták neki, hogy ha meg is fogan, valószínűleg el fog vetélni vagy koraszülése lesz – ennek ellenére mindhárom gyereke időben, egészségesen született meg. A nő azt írta, nemcsak két méhe van, mindkét méhhez egy-egy petefészek is kapcsolódik – valószínűleg az történt, hogy mindkét petefészekből egyszerre ovulált és mindkettő egyszerre termékenyült meg.

Egyedisége miatt Hatcher terhessége magas kockázatúnak minősül. Dr. Richard Davis, az Alabamai Egyetem Kórházának szülész-nőgyógyász szakorvosa, Hatcher kezelőorvosa azt mondta, számos dupla méhű nő szülésénél segédkezett már, de olyan esettel még ő sem találkozott, hogy egy nő mindkét méhében egyszerre legyen terhes.

A babák külön petesejtből származnak, tehát nem lesznek egypetéjűek. Egészségesen fejlődnek, és Hatcher természetes szülést tervez. Ilyenkor előfordulhat, hogy a két méh különböző időpontban kezdi meg az összehúzódásokat, ami azt jelentheti, hogy a testvérek többórás vagy akár többnapos eltéréssel is születhetnek. Egyelőre mindkét szülést december 25-re írták ki.

Dr. Richard Davis hangsúlyozta, hogy bár a természetes szülés is kockázatos, a császármetszés ebben az esetben még több komplikációval járhat, mivel mindkét méhen egy-egy bemetszést kell ejteni, ami nagyobb vérveszteséggel járhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!