Öt év alatt több mint 40 millió gyereknek kellett elhagynia az otthonát szélsőséges időjárási jelenségek miatt

2023. november 14. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

2016 és 2021 között közel 43,1 millió gyerek kényszerült arra, hogy elhagyja az otthonát az időjáráshoz kapcsolódó természeti katasztrófák következtében – derült ki az UNICEF jelentéséből, amit a Másfélfokon foglaltak össze magyarul. A klímaváltozás tovább ront a helyzeten, a közeljövőben egyre gyakoribb és intenzívebb szélsőséges időjárási események várhatók.

Az ENSZ Gyermekalapja a jelentésben felhívja a figyelmet arra, hogy a szélsőséges időjárási jelenségekből eredő természeti katasztrófák fokozottan érinthetik a gyerekeket. Kimenekítésük a katasztrófa sújtotta területekről rövid távon az életüket is megmentheti, viszont országon belüli tartós áthelyezésük rengeteg problémát és traumát okozhat nekik.

A gyerekek áthelyezése sokszor azzal jár, hogy elszakadnak szüleiktől, gondviselőiktől, ami felerősíti a kizsákmányolás, gyermekkereskedelem és egyéb visszaélések kockázatát. Lakhelyük elhagyásával megszakad az oktatásuk is, valamint korlátozottabban férhetnek hozzá élelemhez, ivóvízhez és egészségügyi ellátáshoz is.

A Másfélfokon megjelent cikkben arra is kitérnek, hogy az esetükben a gyermekházasságok kockázata is megnő, mert csökkenti a családok anyagi terhét, ha valamelyik leánygyermeküket férjhez adják. A gyermekházasságok közel kétharmada olyan térségekben köttetik, ahol az átlagosnál magasabb az éghajlatból fakadó kockázat.

Az UNICEF jelentésében 2016 és 2021 között 19,7 millió gyerek áthelyezéséért áradások voltak felelősek, a viharok pedig még több, 21,2 millió gyereket kényszerítettek arra, hogy elhagyják az otthonukat.

Az áradások által érintett gyerekek jellemzően Indiában (3,9 millió), Kínában (3,7 millió) és a Fülöp-szigeteken (1,3 millió) élnek. Ugyanez igaz a viharokra is, ezek is az utóbbi három országban érintik a legnagyobb számban a gyerekeket.

A vizsgált ötéves időszakban viharokhoz és áradásokhoz képest kevesebb, 1,3 millió gyereket aszályok miatt kellett áthelyezni. Az esetek több mint felét Szomáliában regisztrálták.

Az erdőtüzek kicsit kevesebb mint 1 millió gyereket kényszerítettek lakhelyük elhagyására, viszont ezek több mint harmada 2020-ban történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!