Szétnyílt az úttest egy izlandi városban a küszöbön álló vulkánkitörés miatt

2023. november 13. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhült a szeizmikus aktivitás Izland délnyugati részén, de vulkánkitörésre továbbra is lehet számítani a tudósok szerint, írja a BBC.

Több mint 500 földrengés érte a Reykjanes-félszigetet éjfél óta, ezek gyengébbek voltak, mint az elmúlt két napban. A szakértők szerint ennek ellenére a félsziget alatt futó, 15 km hosszú magmafolyó még mindig aktív, így veszélyezteti a már evakuált Grindavik városát. A hatóságok szerint a város 3800 lakosa közül szinte mindenkinek sikerült családtagoknál vagy barátoknál szállást találnia, és csak 50-70 ember tartózkodott az evakuációs térségben. Közülük több embert rövid időre visszaengedtek a városba vasárnap, hogy összeszedjék a holmijukat.

Mint az MTI írta, a hétfői földrengésekkel együtt már több tízezerre nőtt a rengések száma a szigetországban, így a hétvégén vulkánkitörés veszélye miatt már közel 4000 embert evakuáltak a hatóságok. Az izlandi meteorológiai szolgálat szakértői attól tartanak, hogy az olvadt kőzet a felszínre törhet egy tengerparti városban, és kárt tehet egy geotermikus erőműben is. „Most rendkívül nagy a bizonytalanság; lesz-e kitörés, és amennyiben igen, milyen károkat fog okozni” – közölte Matthew James Roberts, az izlandi meteorológiai iroda szolgáltatási és kutatási részlegének igazgatója.

A helyi hatóságok szerint a helyzet nagyon bizonytalan. Rendkívüli állapotot hirdettek a kitörés veszélye miatt Izlandon. Thor Thordason, az Izlandi Egyetem vulkanológusa a BBC-nek azt mondta, hogy a magma már kevesebb mint 800 méterrel van a felszín alatt, „úgy tűnik, a kitörés küszöbön áll”.

Bármelyik percben elkezdődhet az évtized vulkánkitörése Izlandon: erről Dr. Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus Telexre írt cikkét itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!