Gyávaság miatt kirúgtak két ugandai tisztet

2023. november 12. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ugandai katonai vezetés gyávaság miatt kirúgott két tisztet – írja a BBC. Deo Akiki ezredes és John Oluka őrnagy még májusban menekült el, mikor az al-Shabaab fegyveresei megtámadták a katonai támaszpontot, ahol állomásoztak. Legalább 50 ugandai katona halt meg a támadásban.

Az ugandai erők azért voltak Szomáliában, mert tagjai az Afrikai Unió 19 ezres haderejének, amit azért vezényeltek Szomáliába, hogy kiszorítsák az al-Shabaabot. Eleinte egészen sikeresek voltak, de nem sikerült teljesen felszámolniuk a szervezetet, ami így vidéken továbbra is erős maradt. Az unió katonái a tervek szerint jövőre adnák át a biztonsági feladatokat a szomáliai fegyveres erőknek.

Az elmúlt évben a májusi, Bulo Marert érő támadás volt a leghalálosabb az uniós erők számára. A tisztek elleni egyik vád az volt, hogy hiába figyelmeztették őket előre, semmit nem tettek a bázis védelméért.

Mikor a fegyveresek behatoltak, nem szedték össze a csapataikat, hanem egyszerűen elmenekültek egy másik bázisra. Rajtuk kívül még négy altisztet is elítéltek, amiért nem védték meg a katonai eszközöket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!