Megegyezhet az USA és Kína, hogy távol tartják az MI-t a katonai drónoktól és atomfegyverektől

2023. november 12. – 09:19

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök megegyezhetnek arról, hogy távol tartják a mesterséges intelligenciát (MI-t) a katonai drónoktól és az atomfegyverektől – írja a tárgyalásra rálátó forrásokra hivatkozva a South China Morning Post.

Valószínűleg sok szó esik majd az MI veszélyeiről az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés idei San Franciscó-i találkozóján, miután az amerikai és kínai vezetés is jelezte már, hogy aggódnak a technológia katonai felhasználása miatt.

Az Egyesült Államok februárban bemutatott egy egyezménytervezetet, amiben globálisan, jogi és diplomáciai eszközökkel korlátoznák az MI katonai felhasználását. Már 36 ország jelezte, hogy támogatna egy ilyen kezdeményezést, jövőre ülnek össze erről tárgyalni.

Már az amerikai és kínai hadseregek is kísérleteznek azzal, hogyan lehetne integrálni a technológiát az önjáró fegyverekbe, de azt vezetők és szakértők is rendkívül fontosnak tartják, hogy az atomfegyvereknél megmaradjon az irányítás az ember kezében.

A lap szerint az atomfegyverek korlátozásáról nem esik majd szó, mert Kínának jóval kevesebb ilyenje van, ezért nem akar erről egyezkedni. Viszont úgy általában szóba kerülhetnek majd, mert a két ország továbbra is hajlandó tárgyalni a témában. Bár az MI-ről valószínűleg sok mindenben megegyeznek majd, a katonai témáknál valószínűleg nem így lesz. Bár a kínai vezetés jelezte az amerikai felé, hogy újra felvennék a katonai párbeszéd fonalát, a két nagyhatalom egyelőre sok fontos kérdésben teljesen más álláspontot képvisel. Ilyen például Ukrajna, Izrael és Tajvan.

Emellett viszont megegyeztek arról, hogy igyekeznek hatékonyabban együttműködni: növelik a két ország közötti repülőjáratok számát, szigorítják a Kínában működő, fentanillal dolgozó laborok felügyeletét, és több közös közegészségügyi kutatást is indítanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!