Az ukránok robbanthatták fel az Északi Áramlat gázvezetéket, de Zelenszkij háta mögött

2023. november 11. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Roman Cservinszkij, az ukrán különleges erők ezredese lehetett az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantását célzó titkos akció irányítója – legalábbis erre jutott a Washington Post és a Spiegel nagyszabású oknyomozása. A két lap forrásai szerint Cservinszkij koordinálta a hat fős kommandó utazását a helyszínre hamis fedőszemélyiségek álcája mögött, a hajó bérlését, a búvárfelszerelések és a robbanóanyag beszerzését is.

Az Északi Áramlat elleni szabotázsakció tavaly szeptemberben történt, a négyből három tenger alatti gázvezeték súlyosan megrongálódott benne. Azóta se tudni egyértelműen, ki állhatott az akció mögött, minden érintett tagad, és egymásra mutogat. Az akció akkor súlyosan fenyegette Európa energiabiztonságát a közelgő tél előtt, bár aztán végül a hideg időt sikerült különösebb problémák nélkül átvészelni. A gázvezeték egyébként 51%-ban az orosz állami Gazprom tulajdona, és mellette nyugat-európai energiacégek fektettek még bele rengeteg pénzt. Ukrajna már a megépülésekor nem nézte jó szemmel, mivel az Ukrajnán keresztül haladó gázvezetékeknek (és az abból származó tranzitdíj-bevételeknek) a konkurenciája.

Cservinszkij a két lap szerint direktben az ukrán haderő főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak jelentett, és az egész akció kiterveléséből és végrehajtásából kihagyták Zelenszkij elnököt, aki csak a robbantás után értesült az egészről. Mindez jól illusztrálja, hogy az ukrán hadsereg vezetői és a politikai vezetés között nem éppen harmonikus a kapcsolat. Pár hónapja kiszivárgott CIA aktákban is felmerült az az opció, hogy a szabotázst Zelenszkij tudta és engedélye nélkül hajtották végre ukrán különleges erők.

Cservinszkij egyébként jelenleg egy kijevi börtönben van, és a tárgyalására vár. Azért tartóztatták le, mert engedély nélkül vágott bele egy akcióba, ami egy orosz pilóta dezertálását segítette volna elő, és ebben kiadta egy ukrán légitámaszpont koordinátáit, amit hamarosan orosz rakétacsapás ért, amiben egy katona meghalt és 17 megsérült. Cservinszkij tagadja és orosz propagandának titulálja az Északi Áramlattal kapcsolatos vádakat, a letartóztatásával kapcsolatban pedig azt mondja, koncepciós per áldozata, mert Zelenszkij egyik legközelebbi tanácsadóját megvádolta, hogy az oroszoknak kémkedik.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!