Novák Katalin: Svédország NATO-tagsága hozzájárulna a szövetség megerősítéséhez

2023. november 8. – 21:40

Másolás

Vágólapra másolva

Svédország NATO-tagsága hozzájárulna a szövetség megerősítéséhez, ezzel pedig a közös biztonsághoz – válaszolta Novák Katalin köztársasági elnök újságírói kérdésre, miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott Brüsszelben, írja az MTI.

Novák Katalin szerint Magyarország hozzájárul a NATO-missziók sikeréhez, erősíti védelmét és fejleszti katonai kapacitását, hamarosan teljesíti, hogy bruttó hazai terméke (GDP) két százalékát védelmi kiadásokra fordítsa. A magyar katonák jelenléte pedig hozzájárul a nyugat-balkáni régió békéjéhez és stabilitásához – mondta a köztársasági elnök.

Ahogy azt korábban megírtuk, Novák Katalin három napig – november 8. és 10. között – van a belga fővárosban, ahol találkozni fog Fülöp belga királlyal, Alexander De Croo belga kormányfővel, Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével is.

Az Index brüsszeli források alapján azt írta, „az orosz–ukrán konfliktus, valamint az október 7-én kirobbant izraeli háború miatt több NATO-tagállam vezetője már türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért a Magyar Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását”.

A NATO már tavaly júniusban kimondta: szabad az út a szövetségbe a svédek és a finnek előtt is. A döntés véglegesítéséhez az összes tagország parlamentjének jóváhagyására is szükség van – a 30-ból 28-ban ez már megtörtént. Törökország és Magyarország viszont azóta is halogatja a döntést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!