Egymillió tonna műanyag szivárog az óceánokba évente

2023. november 8. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül egymillió tonna műanyagadalék szivárog az óceánokba évente – állapította meg a svájci Earth Action (EA) kutatóintézet, ami kedden adott ki egy felmérést arról, hogy a műanyagok előállítási vagy felhasználási folyamata során hozzáadott vegyi anyagok milyen szintű szennyezést okozhatnak. A felmérés alapján az MTI azt írja, hogy csak a csomagolásokból legalább 166 ezer tonna műanyagadalék kerül a tengerekbe, és az olyan hétköznapi termékek, mint a szövetanyagok vagy a gumiabroncsok miatt pedig akár 30 ezer tonnát meghaladó mennyiség is szivároghat a tengerekbe, óceánokba.

„Sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a vegyszereket hozzáadják a műanyagokhoz, és így bekerülnek az ökoszisztémába, beleértve a testünket is. Cselekednünk kell, méghozzá most!” – hívta fel a figyelmet Maria Westerbos, a Műanyagleves Alapítvány alapítója.

Az EA szerint a műanyagadalékok többsége szabályozatlan és nem esett át klinikai teszteken, és akár számos olyan egészségügyi problémával állhatnak kapcsolatban, mint például az elhízás, a termékenységi problémák és a rákos megbetegedések. „A műanyagok nincsenek benne a periódusos rendszerben, mint a kobalt vagy a réz. Ezek vegyszerek elegyei, melyek közül a legtöbb súlyosan mérgező. Néhány évtized alatt a bolygó minden négyzetcentiméterét beszennyeztük műanyaggal, amelyek egyre fokozódó mennyiségben ömlenek a környezetbe” – hangoztatta Sian Sutherland, a Műanyagbolygó nevű civilszervezet társalapítója.

Az EA a termékek összetételét és a hulladékok hatékony kezelését illetően nagyobb átláthatóságot kér globális szinten. Az EA szerint könnyen újrahasznosítható vagy többször felhasználható anyagokat kell alkalmazni, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége, és az intézet szerint több kutatást kell végezni arról, hogy mikor és hogyan kerülnek a műanyagadalékok a környezetbe és az emberi szervezetbe.

Tavasszal a Telexen is megírtuk, hogy egy új, kizárólag műanyagok okozta betegséget fedeztek fel a tengeri madaraknál, plasztikózisnak nevezték el, a londoni Természettudományi Múzeum tudósai akkor azt írták, hogy a beteg madarak emésztőrendszere a hulladék lenyelése miatt elhegesedett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!