Kinek az ötlete volt ennyire közel állománygyűlést tartani az orosz rakétatüzérséghez?

2023. november 7. – 21:48

Kinek az ötlete volt ennyire közel állománygyűlést tartani az orosz rakétatüzérséghez?
Az 128. Önálló Hegyi Rohamdandár katonái az ukrán függetlenség napja alkalmából tartott ünnepségen 2023. augusztus 24-én – Fotó: 128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

2023. november 3-án, helyi idő szerint délelőtt 10-11 tájban ünnepi állománygyűlésen sorakoztak a kárpátaljai 128. Önálló Hegyi Rohamdandár katonái. A tüzérosztályuk legtapasztaltabb katonáinak adtak át kitüntetéseket a rakétaerők és a tüzérség napja alkalmából a dandár szolgálati helyén, a zaporizzsjai frontvonal közelében.

Az ünnep tragédiába torkollt, a dandár összegyűlt állományát orosz rakétacsapás érte. Az oroszok egy Iszkander-M közepes hatótávolságú harcászati rakétával támadtak, a csapásban az Ukrajinszka Pravda belügyi forrásokból származó nem hivatalos értesülései arról szóltak, hogy a kárpátaljai magyarokat is soraiban tudó dandár legalább húsz katonája vesztette életét.

A csapás hírét három nappal később, kedden a 128. Önálló Hegyi Rohamdandár hivatalosan is megerősítette. Tájékoztatásuk szerint a rakétacsapásban végül 19 katona vesztette életét. Közleményükben ugyan konkrétan nem említették, de minden bizonnyal a november 3-i rakétacsapásra utaltak – legalábbis a támadásról a dandár több katonája is posztolt a közösségi médiában, írja a Kyiv Independent.

A 128-asok székhelye Kárpátalja, soraiban több helyi magyar is szolgál, de nem tudni róla, hogy a csapásnak lettek volna magyar áldozatai. Az ügyben hivatalosan is kerestük az ukrán védelmi minisztériumot.

Volodimir Zelenszkij elnök a 128. Önálló Hegyi Rohamdandár katonáival augusztus 2-i kárpátaljai látogatásán – Fotó: Ukrán Elnöki Sajtóiroda
Volodimir Zelenszkij elnök a 128. Önálló Hegyi Rohamdandár katonáival augusztus 2-i kárpátaljai látogatásán – Fotó: Ukrán Elnöki Sajtóiroda

A támadást követő napon az ukrán nemzeti nyomozóiroda közleményében arról írt, hogy az oroszok egy zaporizzsjai falura mért rakétacsapásában civilek mellett a dandár több katonája is életét vesztette. Mint írták, bűnügyi nyomozást indítottak a történtek felderítésére.

Közleményük alapján a nyomozás tárgya a tragédia körülményeinek feltárása, a felelősség megállapítása és a felelősök megbüntetése. Ez, mint írták, jelenleg egyik kiemelt prioritásuk.

A nyomozóiroda tájékoztatása alapján a hadsereg maga is belső vizsgálatot indított a tisztek ellen, akik a frontvonal közelébe szerveztek ceremóniát a rakétaerők és a tüzérség napja alkalmából. Az ukrán védelmi minisztériumtól az iránt is érdeklődtünk, hogy mennyire volt előrelátó egy ilyen ceremóniát a front közelében, az orosz rakétatüzérség hatótávolságán belül tartani. Érdeklődtünk továbbá, hogy az eseményt nyilvánosan is meghirdették-e, vagy milyen más módon értesülhettek az oroszok róla.

A dandár november 6-án, a Facebookon közzétett közleményében azt kérte, hogy a történtek mindenre kiterjedő vizsgálatát megelőzően senki se vonjon le elhamarkodott következtetéseket, és ne terjesszen „ellenőrizetlen, gyakorta hamis” értesüléseket. „A legjobb harcosaink haltak meg. Őszinte részvétünk rokonaiknak, százszoros árat fizettetünk majd testvéreinkért” – írták.

„Minden ütegünk, a legjobb tüzéregységeink ott voltak” – nyilatkozta a tragédiába torkollt ceremóniáról a dandár egy meg nem nevezett katonája a Washington Postnak. Ő azt állította, hogy a csapásban a dandár tüzérosztályának parancsnoka és „sok tiszt” vesztette életét. A katona a parancsnokokat hibáztatta a történtekért. „Elszúrta a parancsnokság, simán mondhatták volna, hogy a lövészárokban adják át a kitüntetéseket. Röviden, lazítottunk, és nem tellett sok időbe, hogy rajtunk üssenek. Szauron szeme folyamatosan figyel, és ahol háromnál többen gyűlnek egybe, az már jó kövér célpont” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn szokásos éjszakai tévébeszédében már a dandár parancsnokának felfüggesztését jelentette be. „Találkoztam a vezérkarral, az első témánk a 128. Önálló Hegyi Rohamdandár katonáinak tragédiája volt” – mondta. A tanácskozáson Rusztem Umerov védelmi miniszter, Vaszil Maliuk, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat vezetője és a védelmi minisztérium fővizsgálója, Ihor Voroncsenko tájékoztatták mindarról, ami eddig a tragédiáról tudható. Ezek után döntött úgy, hogy a nyomozás idejére felmenti a dandár parancsnokát. Az elnök már vasárnap esti tévébeszédében azt mondta, „ez a tragédia elkerülhető lett volna”.

Zelenszkij is mindenre kiterjedő, a történéseket percről percre áttekintő vizsgálatot ígért, melynek során felderítenék, hogy „pontosan ki sértette meg a biztonsági előírásokat egy olyan területen, amelyen az ellenség légi felderítést képes végezni”. Erről is megkérdeztük az ukrán védelmi minisztériumot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!