Két gázszállító hajó átszelte a Csendes-óceánt, de a Panama-csatornánál olyan dugó volt, hogy sarkon fordultak

2023. november 7. – 20:26

Két gázszállító hajó átszelte a Csendes-óceánt, de a Panama-csatornánál olyan dugó volt, hogy sarkon fordultak
A Pyxis Pioneer – Forrás: Vesselfinder

Másolás

Vágólapra másolva

Két gázszállító hajó átszelte az egész Csendes-óceánt, majd amikor a Panama-csatornához értek, sarkon fordultak, és elindultak más irányba – írja a Bloomberg hírügynökség alapján a Business Insider. A durva szárazság miatt ugyanis a csatorna vízszintje annyira lecsökkent, hogy a hatóságok kénytelenek voltak korlátozni az áthaladó hajók számát.

Emiatt annyi átkelésre váró hajó torlódott fel a sorban, hogy azt nem akarták kivárni, emiatt a Pyxis Pioneer és a Sunny Bright alternatív útvonalakat keresett.

A nagyjából 158 000 köbméter cseppfolyós földgáz szállítására alkalmas hajók már üresek voltak, miután Ázsiában megszabadultak rakományuktól.

A hajók szokatlan manőverei is rávilágítanak arra, hogy a szárazság, a Panama-csatorna vízszintjének csökkenése milyen érzékenyen érinti az energiahordozók, a fogyasztási cikkek és az élelmiszerek kereskedelmét. A Panama-csatorna a globális kereskedelem meghatározó csomópontja, az elmúlt években az olaj- és gázszállítmányok sűrűbbé válása segítette az amerikai exportot. Jelenleg a térség legnagyobb LPG-exportőrei az Öböl menti térségben kitermelő amerikai cégek.

A mesterségesen felduzzasztott Gatún-tó Panama legnagyobb tava, igen fontos szerepet játszik a hajózásban és a környező települések ivóvízellátásában is. Alacsony vízállása miatt azonban korlátozni kellett a csatornán áthaladó hajók számát, ez hatalmas torlódásokat okozott.

Emiatt vannak cégek, amelyek dollármilliókat fizetnek, hogy előbbre kerüljenek a sorban.

Augusztusban több mint 200 hajó várakozott a csatornánál, október elejére ez a szám 95-re csökkent, ennek ellenére még mindig körülbelül kilenc és fél napot vesz igénybe az áthaladás, ami normális esetben két és fél nap lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!