Kifütyülték Károly királyt Londonban, miután eljött a brit parlamentből

2023. november 7. – 17:11

Kifütyülték Károly királyt Londonban, miután eljött a brit parlamentből
A királyi hintó a tüntetők előtt Londonban – Fotó: Wiktor Szymanowicz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Új olaj- és földgázkitermelési engedélyek kiadása, a dohányzás fokozatos betiltása és a Gázai övezet lakosságának megsegítése szerepel a Rishi Sunak által vezetett brit kormány kedden ismertetett új törvényalkotási és cselekvési tervezetének központi elemei között – jelentette az MTI.

A programvázlatot III. Károly király olvasta fel a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában az évszázados hagyományokra visszatekintő parlamenti évadnyitó ceremónián. A parlamenti évadokat megnyitó trónbeszédeket

mindig a kormány állítja össze, az uralkodó csak felolvassa, beleszólási, módosítási joga nincs.

A Sky azt írta tudósításában, hogy tüntetők várták, kifütyülték, és ezúttal is előkerültek a Not my King, vagyis „Nem az én királyom” feliratok és táblák, amit a monarchiaellenes tüntetők már a beiktatásakor lengettek.

Az új kormányprogram valószínűleg az utolsó a jövő évi nagy-britanniai parlamenti választások előtt. A kormány az energiaellátási biztonság erősítéséért számos új olaj- és földgázkitermelési engedély kiadását tervezi, hogy Nagy-Britannia ne legyen rászorulva ellenséges rezsimek energiahordozóira. Első intézkedésként a Nagy-Britanniát megillető északi-tengeri szénhidrogénvagyon kitermelésének szabályozásáért felelős felügyeleti szerv (North Sea Transition Authority, NSTA) szeptemberben engedélyezte a termelés megkezdését a skóciai Shetland-szigetektől északnyugatra fekvő Rosebank lelőhelyen, amely a legnagyobb, művelés alatt még nem álló brit tengeri olajmező.

A dohánytermékek értékesítésének fokozatos betiltását is ismertette a király, a tervezett jogszabály büntetendő cselekménnyé nyilvánítja dohánytermékek eladását azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek, így a most 14 éves vagy ennél fiatalabb korosztályok tagjai soha nem kerülnek olyan életkorba, amikor törvényesen dohányárut vehetnek.

Emellett a brit kormány célja Ukrajna további támogatása, a NATO erősítése, valamint a Gázai övezet lakosságának humanitárius segítségnyújtása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!