Szmogtakaró borult Újdelhire

2023. november 6. – 14:04

Szmogtakaró borult Újdelhire
Szmoghelyzet Újdelhiben 2023. november 3-án – Fotó: Arun Thakur / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Fojtogató szmog borítja India fővárosát, Újdelhit, emiatt három napja bezártak az iskolák és a krikett-világbajnokság folytatása is megkérdőjeleződött – írja a CNN.

A 20 milliós város levegője október-novemberre rendszeresen megromlik, mert a környék földművesei ilyenkor égetik el a mezőgazdasági hulladékot, de hozzájárulnak még a szénerőművek, az autók és a motorok is. Az sem javít a helyzeten, hogy ilyenkor gyakoriak a szélmentes napok, így a szennyezett levegő ráül a városra.

A város levegőjének minősége a múlt héten romlott meg, miután lehűlt a levegő és a égetése során felszabaduló mérgező anyagok ködbe tömörültek, ami ráült a városra. Hétfőn már a negyedik egymást követő napon érte el a levegő minősége a veszélyes szintet. Újdelhiben a hét elején a PM2,5 (2,5 mikrométernél kisebb részecskék)-koncentráció az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határérték nyolcvanszorosa volt.

Szmog Újdelhiben 2023. november 4-én – Fotó: Arun Thakur / AFP
Szmog Újdelhiben 2023. november 4-én – Fotó: Arun Thakur / AFP

A hatóságok igyekeznek enyhíteni a szmogot a városban, leállították a nem létfontosságú teherautók közlekedését, az építkezéseket, és vizet locsolnak az utakra, hogy csökkentsék a város porszintjét. is. Az emberek arcmaszkot viselnek, ha az utcára lépnek, de aki teheti, inkább az otthonában marad. Több helyi arról számolt bel, hogy csak rövid időre ablakot nyitnak, a szmog azonnal ellepi a lakásukat is. Az újdelhiek megrohamozták az áruházakat is, légtisztító berendezéseket vesznek.

A városban bezártak az iskolák, és egyelőre az éppen most tartott krikett-világbajnokság folytatása is bizonytalan – a Srí Lanka-i csapat például a rossz levegő miatt a hétvégén már nem tudott edzeni a hétfőn esedékes meccsére.

India már régóta küzd a szmogproblémával, amely a nagy mennyiségű járműszennyezéssel és ipari hulladékkal terhelt városi központoktól a mezőgazdasági területekig terjed. Újdelhit gyakran a világ legszennyezettebb városai közé sorolják – ez az itt lakók egészségére is komoly hatással van. A Chicagói Egyetem Energiapolitikai Intézetének 2021-es tanulmánya szerint a rossz levegő akár kilenc évvel is csökkentheti az újdelhi lakosok várható élettartamát.

A tanulmány azt is megállapította, hogy India mind az 1,4 milliárd lakosa olyan éves szennyezettségi szintnek van kitéve, amely meghaladja a WHO által meghatározott határértéket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!