Zelenszkij: Nem vagyunk hajlandók a szabadságunkat adni ennek a kibaszott terrorista Putyinnak

2023. november 6. – 11:53

Zelenszkij: Nem vagyunk hajlandók a szabadságunkat adni ennek a kibaszott terrorista Putyinnak
Egy orosz tank ég egy mezőn a Vuhledar város közelében, Oroszország ukrajnai támadása közben, az ukrajnai Donyeck régióban – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid összefoglalónk az orosz–ukrán háború történéseiről.

  • „Ez egy olyan tragédia, amelyet el lehetett volna kerülni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, hogy többen is meghaltak, amikor orosz támadás érte a kárpátaljai 128. hegyi rohamdandár katonáit, a déli Zaporizzsjai régióban. A támadásról itt írtunk. Zelenszkij azt mondta, vizsgálat indul az ügyben, szerinte a legfontosabb, hogy kiderüljön az igazság, és hogy ilyen tragédia többet ne fordulhasson elő.
  • Zelenszkij interjút adott az NBC amerikai hírtévének, amiben azt mondta, hogy ha Oroszországot hagyják nyerni a háborúban, annak az ára további konfliktus lenne a NATO-országok szárazföldi csapatainak bevonásával. Az ukrán elnök sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy növeljék a háború finanszírozását, és azt is mondta, hogy „nem áll készen” az Oroszországgal való tárgyalásokra, hacsak a megszálló csapatok nem vonulnak vissza. Az USA „tudja, hogy nem vagyok kész tárgyalni a terroristákkal, mert az ő szavuk semmit sem ér. Ki kell vonulniuk a területünkről, csak ezután kapcsolhat a világ a diplomáciára” – mondta. Az interjú végén Zelenszkij azzal köszönt el, hogy nagyon sok ereje és energiája van még.

„Nem vagyunk hajlandók a szabadságunkat adni ennek a kibaszott terrorista Putyinnak”

– mondta.

  • Ukrán rakéták megrongáltak egy, a Krím félszigeten kikötött hadihajót – ismerte el Oroszország vasárnap, egy nappal azután, hogy Ukrajna bejelentette a csapást. Ukrajna szombaton 15 rakétát lőtt ki a keleti parti Kercs városában található BE Butoma hajógyárra, a légvédelem 13-at lelőtt – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az ukrán támadások fokozatosan lehetetlenítik el a Krímet Oroszország fekete-tengeri flottája számára, írja a Guardian.
  • A Reuters jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök várhatóan csütörtökön Kazahsztánba látogat. A két elnök a kazah fővárosban, Asztanában találkozik, hogy kétoldalú ügyeket vitassanak meg – áll a kazah elnöki hivatal közleményében. Putyin és Tokajev videokapcsolaton keresztül részt vesz egy kazah–orosz üzleti konferencián is, amelyet Kosztanaj városában tartanak.
  • Putyinnak ez lesz a harmadik ismert külföldi útja azóta, hogy a hágai székhelyű nemzetközi büntetőbíróság (ICC) márciusban elfogatóparancsot adott ki az orosz vezető ellen háborús bűncselekmények vádjával.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök nem jelentette be, hogy indulna egy újabb elnöki mandátumért, és a kampányt sem hirdette meg – közölte hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miután arról a Reuters-jelentésről kérdezték, amely szerint Putyin úgy döntött, hogy indul majd az orosz elnöki posztért. „Az elnök nem tett semmilyen nyilatkozatot” ezzel kapcsolatban – mondta Peszkov.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!