Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette a magyar és a szerb népet

2023. november 4. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem lehetünk elég hálásak Pásztor Istvánnak, aki összebékítette a magyarokat és a szerbeket, megmutatta az utat, amelyen a két nép együtt haladhat” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Szabadkán, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének temetésén.

Orbán Viktor miniszterelnök lerója kegyeletét Pásztor István ravatalánál – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor miniszterelnök lerója kegyeletét Pásztor István ravatalánál – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

„Nomen est omen, mint pásztorát vesztett nyáj, úgy állunk most itt, lehajtott fejjel és nehéz szívvel, szerbek és magyarok, anyaországi és külhoni magyarok” – mondta Orbán Viktor a gyászszertartáson, hangsúlyozva: Aleksandar Vučić szerb államfővel közösen búcsúznak a vajdasági magyar politikustól.

„Megtörten és zavartan állunk itt Vučić elnök úrral, a szerb és a magyar népet képviselve, egy magyar férfi koporsója fölött, aki egybekovácsolt bennünket és összebékítette népeinket, amiért nem lehetünk elég hálásak neki” – fogalmazott.

„Érezzük a ránk hagyott politikai örökség súlyát, közép-európaiaknak vagyunk, ezért pontosan tudjuk, milyen könnyen lesz a barátból ellenség, és milyen ritka dolog ezen a vidéken, hogy a korábbi ellenségek barátokká váljanak” – jelentette ki. Orbán emlékeztetett: tízegynéhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a két ország, a két nép mindenben számíthasson egymásra, ma viszont már az lenne az elképzelhetetlen, hogy „ne osztozzunk egymás örömében és fájdalmában”.

Pásztor István „volt az első, aki nem csak remélte, és nem csak hitte, hogy ez így is lehet, hanem tett is érte: megmutatta nekünk az utat, amelyen a szerbek és a magyarok együtt haladhatnak, ahogy azt a két nép sorsközössége ésszerűen indokolja” – mondta Orbán Viktor.

Vučić: Pásztor István történelmi személyiség volt

„Pásztor István történelmi személyiség volt, akinek a neve nemcsak a magyar, de a szerb tankönyvekben is fennmarad” – mondta búcsúbeszédében Aleksandar Vučić szerb elnök.

Aleksandar Vučić szerb elnök – Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Aleksandar Vučić szerb elnök – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Hozzátette: Pásztor Istvánnak sikerült összekötnie a legnagyobb szerb pártot és a legnagyobb vajdasági magyar pártot, a Szerb Haladó Pártot és a Vajdasági Magyar Szövetséget, és összehozta a szerb vezetést Orbán Viktorral. Pásztor István mindig a megbékélésen dolgozott, mindig védte a magyar, de a szerb érdekeket is, és kompromisszumkésznek is mutatkozott, mert tudta, hogy megegyezés nélkül nincs előrelépés, mondta.

Pásztor István 1956. augusztus 20-án született Törökkanizsán, a diplomáját 1980-ban szerezte az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett. A kilencvenes évektől kezdve volt aktív politikusként, tagja volt a szabadkai városi képviselő-testületnek, tartományi képviselő is volt, az ezredforduló előtti években szövetségi parlamenti képviselő volt.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek 1994 óta tagja volt, 2007-ben az elnöke is lett. Ugyanebben az évben jelölték Szerbia köztársasági elnöki posztjára, a szavazáson a kilenc jelöltből a hatodik lett. 2021-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapta.

Halálhírét fia, Pásztor Bálint képviselő jelentette be hétfőn.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!