Az elmúlt hetek legnagyobb dróntámadását indította az orosz haderő Ukrajna ellen

2023. november 3. – 13:24

Az elmúlt hetek legnagyobb dróntámadását indította az orosz haderő Ukrajna ellen
A katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak Harkivban, miután egy orosz drón becsapódott 2023. november 3-án – Fotó: REUTERS/Yevhen Titov TPX

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken a reggeli órákban Oroszország mintegy 40 Shahed drónnal és egy X-59-es rakétával támadott több ukrán régiót is, írja a Politico. A helyi tisztviselők szerint a támadások következtében nem halt meg senki, azonban komoly károk keletkeztek Odesszában, Herszonban, Harkivban és Lviv térségében is. Számos létesítmény, ahogy az infrastruktúra is megrongálódott. Több városban órákon át szóltak a légiriadót jelző szirénák. A Reuters szerint az elmúlt hetekben ez volt a legnagyobb dróntámadás, amit Oroszország indított.

Az ukrán légierő közlése szerint a rakétát és 24 drónt is lelőttek. Az orosz haderő a drónokat egyszerre, kis csoportokban indította el, hullámokban egymás után. Volodimir Zelenszkij a támadás után azt mondta, megerősítik a légvédelmet és a tüzérséget is. „A tél közeledtével az orosz terroristák megpróbálnak majd több kárt okozni. Mi vissza fogunk vágni” – tette hozzá az ukrán elnök.

Az északkeleti Harkivban tíz drón csapódott bele több épületbe is. Kárt okozott egy oktatási intézményben, egy közigazgatási épületben, és a becsapódások miatt a városban és annak környékén is elterjedt a tűz – részletezte Oleh Szinehubov, a régió kormányzója, majd közölte, hogy nyolc ember – köztük két gyermek – akut stressz miatt szorult orvos segítségre. Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt is hozzátette, hogy Harkivban nyolc magánházát, több autót és egy autójavító műhelyet is találat ért.

Makszim Kozickij, Lviv kormányzója szerint a légierőnek sikerült lelőnie 11 drónt a nyugati régió felett, azonban másik öt eltalált egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt. Hasonlóról számolt be a délen található Odessza régió vezetője, Oleh Kiper is, ott azonban a becsapódás nem okozott olyan jelentőségű károkat, mint Lvivben.

Kira Rudik ukrán parlamenti képviselő pénteken felszólította Ukrajna szövetségeseit, hogy továbbra is küldjenek támogatást. „Természetes, hogy az ilyen hírek egyre inkább mindennaposak számotokra, míg számunkra annyira valóságosak és fájdalmasak” – írta az X-en. „A háború Európában folytatódik. És szükségünk van a támogatásukra.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!