Biden az önálló Palesztináról és a békéről egyeztetett az egyiptomi elnökkel

2023. október 29. – 22:08

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden nemcsak az izraeli miniszterelnökkel egyeztetett ma, hanem Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel is. A Guardian azonban bemutatta, hogy a két beszélgetés egész másmilyen lehetett.

A Fehér Ház nem a hívás leiratát adja ki a nyilvánosságnak, hanem csak a fontos részleteket, amiket meg akarnak említeni. A Netanjahuval folytatott beszélgetés összefoglalójában egyszer sem szerepel, hogy palesztin vagy Palesztina, de az egyiptomi elnökkel már konkrétabb dolgokról tárgyaltak.

Megegyeztek abban, hogy fel kell gyorsítani a humanitárius segélyszállítmányokat, de nem csak úgy akármikor, hanem már ma. Ezenfelül ezt fenn is kell tartani.

„Hangsúlyozták a civil életek védelmének, a nemzetközi humanitárius jognak és annak fontosságát, hogy sem Egyiptomba, sem másik államba nem telepítik ki a gázai palesztinokat”

– áll a Fehér Ház közleményében.

Biden arról is beszélt esz-Szíszinek, hogy milyen lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a régiós szereplők ne szálljanak be a harcokba, valamint a túszok kiszabadítása érdekében.

„Biden elnök és esz-Szíszi megerősítették elkötelezettségüket, hogy együtt fognak dolgozni a tartós és fenntartható közel-keleti béke feltételeinek megteremtésén, ami magában foglalja egy palesztin állam létrehozását is.”

A Guardian megjegyzi, hogy az ENSZ közgyűlése 2012-ben úgy döntött, hogy elismerik Palesztinát, és akkor Izrael mellett az USA is nemmel szavazott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!