Három méterre húzott el egymás mellett egy kínai és egy amerikai vadászgép

2023. október 27. – 08:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg közlése szerint egy kínai vadászrepülő 10 lábnyira (körülbelül 3 méter) megközelítette az amerikai légierő egyik B-52-es bombázóját a Dél-kínai-tenger felett – írja a CNN.

Az amerikai hadsereg szerint a kínai pilóta szakszerűtlen módon repült, és rossz repülési gyakorlatot követett, mikor túlzott sebességgel közlekedett a B-52-es előtt. Szerintük azzal, hogy 10 lábon belül repült az amerikai géphez, mindkét gépet az ütközés veszélyének tette ki.

A hír épp azelőtt érkezett, hogy Joe Biden amerikai elnök várhatóan egyeztetni fog Wang Yi kínai külügyminiszterrel, aki pénteken a Fehér Házba látogat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a találkozó hivatalos megbeszélés lesz vagy kötetlen találkozó. A CNN információja szerint Wang Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sulivan nemzetbiztonsági tanácsadóval is találkozik. Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök novemberben a San Franciscóban megrendezett APEC-csúcstalálkozón tárgyalhat majd, de ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg.

Az Egyesült Államok és Kína csütörtökön több olyan felvételt is közzétett, amin általuk „provokatívnak” minősített manőverek láthatóak. Ezeket mind a Dél-Kínai-tenger fölött és a környékén hajtották végre, fokozva ezzel az útvonal körüli feszültséget. A kínai védelmi minisztérium a szokásos sajtótájékoztatóján bemutatott egy videót, amely szerint az amerikai USS Ralph Johnson túl közel ment a Dél-kínai-tengeren rutingyakorlatot végző kínai haditengerészeti munkacsoporthoz augusztus 19-én.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!