Amit nem vitt el a földrengéssel felérő hurrikán, arra rámentek a fosztogatók Acapulcóban

2023. október 27. – 21:31

Amit nem vitt el a földrengéssel felérő hurrikán, arra rámentek a fosztogatók Acapulcóban
Forrás: Twitter

Másolás

Vágólapra másolva


A mexikói turistaparadicsomra, Acapulcóra és környékére 260 km/órás széllökésekkel csapott le az Otis hurrikán szerda délután, és döbbenetes pusztítást végzett. Az Otis pusztítását nagyban befolyásolta, hogy közvetlenül a szárazföld elérése előtt erősödött fel, ráadásul nagyon rövid idő alatt. Az érkezése előtti napokban a dél-mexikói lakosságot már figyelmeztették, hogy katasztrofális viharhullámra készüljenek, part menti áradásokkal, hatalmas hullámokkal, pusztító széllel és özönvízszerű esőzésekkel.

A figyelmezetések nem túloztak, a hurrikánnak eddig 27 halálos áldozata van, és többen eltűntek. Az egyes mérések szerint néhol 300 km/óra fölé erősödő széllökéseket is produkáló Otis

a betonszerkezetig lepusztult luxusszállodákat és bevásárlóközpontokat hagyott maga után, a hotelek ablakai betörtek, több épület részben megsemmisült.

A vihar elvonulta után nem volt sem víz, sem áram, a fotók és drónfelvételek apokaliptikus látványt mutatnak.

Fotó: Rodrigo Oropeza / AFP Fotó: Rodrigo Oropeza / AFP
Fotó: Rodrigo Oropeza / AFP
Fotó: Rodrigo Oropeza / AFP


A víz és áram nélkül maradt lakosok a félig megsemmisült bevásárlóközpontokból igyekeznek ellátni magukat. Akadtak olyanok is, akik nem álltak meg az alapvető cikkeknél, a felvételek szerint a tévéktől kezdve vittek szinte minden mozdíthatót.

„A vészhelyzet miatt néhány helyen fosztogatások történtek” – ismerte el pénteken Andres Manuel Lopez Obrador elnök, aki felszólította a lakosokat, hogy ne használják ki a helyzetet.

A turisták evakuálása érdekében pénteken légi hidat állítottak fel Acapulco és Mexikóváros között, miután a hatóságoknak sikerült újra üzembe helyezni a város repülőterének irányítótornyát. A vihar ezt hagyta maga után Mexikó fő repülőterén:


Az 5-ös kategóriájú vihar által okozott pusztítás több milliárd dollárra becsült kárt okozott, a mexikói fegyveres erők több mint 8000 tagját küldték a helyszínre, hogy segítsenek megtisztítani a hurrikánsújtotta területet.

Az amerikai kormány közölte, hogy készen áll bármivel Mexikó segítségére sietni, és már el is juttatott a helyszínre útjavító gépeket, hogy minél előbb helyreállhasson a forgalom Guerrero államban. Az Otis a legerősebb hurrikán, amely valaha elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!