Nyomkövetőt találtak egy lengyel elnöki autón, amely Ukrajnába is elkísérte az elnököt

Legfontosabb

2023. október 27. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyel határőrök a nyáron ismeretlen eredetű GPS-nyomkövetőt találtak Andrzej Duda lengyel elnök kíséretének egyik autóján a katowicei reptéren – írja a lengyel Rzeczpospolita.

Magáról a nyomkövető megtalálásáról először a TVN24 számolt be kedden. Mint írták, az eszköz már több hónapja rajta lehetett az autón, amely ez idő alatt többször is részt vett az elnöki küldöttségben, például Duda ukrajnai útjain is. A nyomkövető nemcsak az autó útjának követésére alkalmas, hanem például egy dróntámadásban is segíthetne a célzásban.

A Rzeczpospolita információi szerint nem a kormánytagok és az elnök biztonságáért felelős államvédelmi szolgálat (SOP) találta meg a nyomkövetőt, hanem a reptéri határőrök, ami a lap szerint arra enged következtetni, hogy mulasztás történhetett a SOP részéről. Mindez még június végén történt, és az eset után vizsgálat is indult, de az ügyészség a folyamatban lévő nyomozás miatt nem árult el részleteket.

A lap megjegyzi, hogy a nyomozás egyik iránya az elnök ukrajnai útjaira vonatkozhat. Ebből a magyar kormánymédia már le is vonta a következtetést, hogy az ukránok figyelhették meg Dudát, sőt a Magyar Nemzet már egyenesen azt írja, „Zelenszkijék megfigyeltethették a lengyel elnököt”. Az általuk is hivatkozott Rzeczpospolita-cikk azonban semmi ilyesmit nem állít. A cikk éppen arra utal, hogy ha Ukrajnában kerülhetett az autóra a nyomkövető, akkor azt akár oroszok is elhelyezhették:

„Ha a keleti összeesküvést a vizsgálat megerősíti, az azt jelenti, hogy [a nyomkövetőt] például az oroszok és szolgálataik telepítették. Ha ez igaz lenne, az rendkívül veszélyes helyzet lenne”

– mondta a lapnak egy a titkosszolgálatokkal kapcsolatban álló tiszt.

A lap egy másik forrása, aki régóta dolgozik az elnöki hivatalnál, azt mondta, néhány éve maga a hivatal is tett nyomkövetőket az alacsonyabb beosztású munkatársakat szállító autókra, hogy ezzel biztosítsa, hogy azokat csak munkavégzés céljára használják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!