Lemondott a lengyel püspök, akinek egyházmegyéjében férfi prostituálttal szervezett orgiát egy pap

2023. október 26. – 14:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta Ferenc pápa a délnyugat-lengyelországi Sosnowieci egyházmegyéjét vezető 59 éves Grzegorz Kaszak püspök lemondását. Kaszak még szeptember 29-én írta meg a lemondását kérvényező levelet a pápának – erről a lengyel püspök kedden beszélt ugyanekkor arra kért „mindenkit, hogy bocsássák meg emberi korlátait” – számolt be a 24.hu a nemzetközi sajtót megjárt hírről.

A Vatikán a lemondást nem hozta összefüggésbe azzal az orgiával, amit az egyik pap lakásában tartottak egy hónappal korábban, és amin egy férfi prostituált is részt vett, de a Guardian szerint annak is köze lehet hozzá, hogy Kaszak személyes papi tevékenységével kapcsolatban felmerült az erőszakos viselkedés gyanúja.

Grzegorz Kaszak, a sosnowieci egyházmegye püspöke nézi a néhai II János Pál pápa látogatásának 10. évfordulójának ünnepségét a lengyelországi Sosnowiecben 2009. június 14-én – Fotó: Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborcza.pl / Reuters
Grzegorz Kaszak, a sosnowieci egyházmegye püspöke nézi a néhai II János Pál pápa látogatásának 10. évfordulójának ünnepségét a lengyelországi Sosnowiecben 2009. június 14-én – Fotó: Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborcza.pl / Reuters

Az egyházmegyében történtek furcsaságok az elmúlt években: 2010-ben a sosnowieci szeminárium akkori rektora állítólag dulakodásba keveredett egy melegklubban, de az állását így is megtarthatta még egy darabig, aztán a Szentszék végül feloszlatta a szemináriumot. Egy diakónust pedig idén márciusban holtan találtak, sérülései emberölésre utaltak: Egy 40 éves férfi ölhette meg.

A leginkább azonban az orgia miatt figyeltek fel az egyházmegyére: ekkor egy pap ellen indult büntetőeljárás, mert megszervezte az orgiát, majd nem hagyta, hogy mentők ellássanak egy fizetett férfi szexmunkást, aki lesérült aktus közben. A férfi állítólag azért lett rosszul, mert túladagolta a merevedési zavar elleni tablettákat. A papot az ügyészség életveszélyben lévő személynek nyújtott segítség elmulasztásával gyanúsítja, mert nem akarta beengedni először a mentőket. Kaszak szeptember 21-én felmentette a papot, és belső egyházi eljárást kezdeményezett.

Kaszak 2009-ben lett püspök, még XVI. Benedek pápa nevezte ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!