Csónakon menekülő észak-koreaiakat foghattak el Dél-Koreában

2023. október 24. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-koreai hatóságok kedden elfogtak egy észak-koreai csónakot, amelyben az első értesülések szerint disszidálni próbáló észak-koreai menekültek voltak – írja az MTI a Reuters tudósítása alapján.

A kis méretű facsónakot kedden Dél-Korea keleti részén, Szokcsó városában észlelték, az északi határvonalnál, vagyis a két Koreát elválasztó tengeri határnál – jelentette be a vezérkari főnökség. Miután szokatlan mozgásokat észleltek, radarral és hőmérsékleten alapuló figyelőeszközök segítségével követték nyomon a csónakot.

A hadsereg nem közölte, hogy hányan voltak a fedélzeten, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint négy észak-koreai tartózkodott a hajón, akik kifejezték disszidálási szándékukat. Ezt az értesülést egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. A hírszerző hatóságok és a hadsereg nyomozást indítottak, hogy kiderítsék, pontosan milyen szándékkal akartak a csónak utasai bejutni az országba.

Legutóbb májusban volt hasonló eset a félszigeten, akkor kilenc észak-koreai kelt át a nyugati tengeri határon egy halászhajóval. A legtöbb észak-koreai szökevény Kínán és Délkelet-Ázsián keresztül menekül el az országból ahelyett, hogy megpróbálná átlépni az Észak- és Dél-Korea közötti szigorúan őrzött határt. Október elején Dél-Korea több száz észak-koreai menekült visszatoloncolásával vádolta meg Kínát. A kínai külügyi szóvivő ezt tagadta, állítása szerint az országban ekkor nem voltak „úgynevezett észak-koreai disszidensek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!