Egy szolgálaton kívüli amerikai pilóta megpróbálta leállítani egy repülőgép hajtóműveit a levegőben

2023. október 24. – 06:41

Másolás

Vágólapra másolva

Portlandben hajtott végre kényszerleszállást az alaszkai légitársaság egyik gépe, miután a pilótafülkében utazó, de szolgálaton kívüli pilóta megpróbálta leállítani a repülőgép hajtóműveit – írja a Guardian.

A gép eredetileg San Franciscóba repült volna vasárnap, de végül az Oregon állambeli Portlandben szállt le, miután a személyzetnek sikerült megfékeznie azt a szolgálaton kívüli pilótát, aki a pilótafülkében utazott, és a levegőben megpróbálta kikapcsolni a gép hajtóműveit.

A 44 éves Joseph Emerson a tűzoltó rendszer beindításával próbálta hatástalanítani a gép hajtóműveit. A légiforgalmi irányítónak a pilóta azt üzente:

„Kihoztuk a pilótafülkéből a fickót, aki megpróbálta leállítani a hajtóműveket. Nem úgy hangzik, mintha bármilyen problémát okozna hátul. Szerintem lecsillapodott. A rendfenntartó erőkre van szükségünk, amint landolunk.”

Miután a gép leszállt, a férfit őrizetbe vették, 83 rendbeli gyilkossági kísérlettel (ennyien utaztak a gépen) és a repülőgép veszélyeztetésével vádolták meg.

Az amerikai szövetségi légi irányítás hétfői közleménye szerint az incidens „semmilyen módon nem kapcsolódik a jelenlegi világeseményekhez”, de „soha nem árt gyakorolni az éberséget”. A közlemény megdicsérte a gép személyzetét is, amely gyorsan és profin reagált a vészhelyzetre. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a pilóta miért akarta leállítani a gépet.

Az alaszkai légitáraság közleményében azt írta, hogy az utasok később egy másik járattal folytathatták útjukat. „Hálásak vagyunk a Horizon járat személyzetének a helyzet professzionális kezeléséért, és nagyra értékeljük utasaink nyugalmát és türelmét az esemény során” – írta a légitársaság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!