Megválasztották Ecuador eddigi legfiatalabb elnökét

2023. október 16. – 06:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy banánültetvény-birodalom örökösét, a 35 éves Daniel Noboát választották Ecuador elnökének, írja az AFP. Ezzel ő lett Ecuador valaha volt legfiatalabb megválasztott elnöke, és megfogadta, hogy „helyreállítja a békét” a drogbandák háborúja által sújtott országban.

Miután a választási hatóság győztesnek nyilvánította, és a szocialista rivális Luisa Gonzalez elismerte vereségét, Noboa megfogadta: „holnap elkezdjük a munkát egy olyan ország újjáépítésén, amelyet az erőszak, a korrupció és a gyűlölet sújtott”.

A nagy kokainexportőrök, Kolumbia és Peru között régóta békés menedékben, Ecuadorban az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt az erőszak, a mexikói és kolumbiai kartellekkel kapcsolatban álló ellenséges bandák versengenek a helyi irányításért.

2021 februárja óta legalább 460 rabot mészároltak le a börtönökben. A vérfürdő az utcákra is eljutott, a bandák fej nélküli holttesteket lógattak le a városok hídjairól, és erődemonstrációként autóbombákat robbantottak fel a rendőrőrsök előtt. Augusztusban az erőszakos cselekmények az oltás- és kartellellenes elnökjelölt, Fernando Villavicencio életét követelték, akit egy kampánybeszédet követően lelőttek.

Villavicencio volt újságíró meggyilkolása után szükségállapotot hirdettek ki az országban, Noboa és Gonzalez golyóálló mellényben és komoly biztonsági védelemmel kampányolt és szavazott. Az ecuadoriak 10 órán át szavaztak anélkül, hogy erőszak történt volna, mintegy 100 000 rendőr és katona vigyázott rájuk.

Az ecuadoriak fő aggodalma a közvélemény-kutatások szerint a bűnözés és az erőszak, az országban a gyilkosságok aránya megnégyszereződött a 2022-ig tartó négy év alatt.

Noboát, aki a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, mindössze 16 hónapos hivatali időre választották meg. A törvény értelmében Noboa újra indulhat a 2025-29-es és az azt követő elnöki ciklusért is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!